PRIRODNI FENOMEN

Tiktoker pokazao kako izgleda ponoć na Antarktiku: Pojava koja se rijetko može vidjeti

Ovaj pustolov svaki dan prenosi svojim pratiocima na društvenim mrežama videe o svom životu na Južnom polu

Polarni dan ili ponoćno sunce je prirodni fenomen koji se pojavljuje sjeverno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga. Instagram

E. Ag.

9.10.2023

Antarktik je stoljećima bio izvor misterija, s hrabrim istraživačima koji putuju izdaleka kako bi se upoznali ovim „čudom prirode“.

Susret s pingvinima

Ali jedan pustolov svaki dan prenosi svojim pratiocima na društvenim mrežama videe o svom životu na Južnom polu.

TikToker Metju Džordan (Matthew Jordan) tako dijeli priče o borbi s mećavama i susretima s pingvinima, jer je na Antarktiku proveo više od pet godina.

Tako je podijelio i video koji se rijetko može vidjeti, a u kojem je prikazao kako izgleda ponoć na Južnom polu.

- Sunce je u ponoć bilo nevjerovatno lijepo. Samo dvije sedmice nas dijele od početka polarnog dana, što znači da će se zalasci i izlasci Sunca uskoro završiti - napisao je Džordan.

Polarni dan ili ponoćno sunce je prirodni fenomen koji se pojavljuje sjeverno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga. Tokom njega je Sunce vidljivo 24 sata na dan.

Suprotni fenomen

Vrijeme tokom kojeg Sunce ne zalazi zavisi od geografskog položaja mjesta, a varira od 20 sati na samim krugovima do 186 dana na polovima. Suprotni fenomen je kada Sunce uopće ne izlazi, a zove se polarna noć, piše CDM.me.

- Nautički sumrak je sada najmračniji. Da to stavimo u perspektivu, sada je u ponoć vedrije nego što je u podne usred zime… Kakvu razliku čine dva mjeseca… - objasnio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.