IZBOR POZNATOG ČASOPISA

Lista gradova s najljubaznijim ljudima u Evropi: Na spisku tri sa zapadnog Balkana

Na prvo mjesto ove godine stavili su jedan italijanski grad – Sienu, jedan od bisera Toskane

Grad Siena. Facebook

H. J. I.

24.10.2023

Historija, atrakcije, hrana i noćni život vjerovatno su neki od faktora koje uzimate u obzir kada birate grad koji ćete posjetiti. Ali ljubaznost lokalnog stanovništva može da bude i važnija – čak i na najljepšoj destinaciji neprijatan komentar može da vam pokvari dan, dok, s druge strane, glavni adut neke na oko manje lijepe destinacije mogu biti upravo ljudi koji će vas tamo dočekati i podariti vam nezaboravne momente.

Na prvom mjestu jedan od bisera Toskane

Čitaoci poznatog časopisa o putovanjima Conde Nast Traveller glasali su za najljubaznije evropske gradove, a na prvo mjesto ove godine stavili su jedan italijanski grad – Sienu, jedan od bisera Toskane.

Drugo i treće mjesto drži Irska – tačnije gradovi Kork i Dablin, četvrti je finski Helsinki, a zanimljivo je da je na visoko peto mjesto na ovoj listi izbio Beograd.

- Kreativna enklava, na prvi utisak, srbijanska prestonica možda i nije najljepši grad u klasičnom stilu. Ipak, njegove kaldrmisane ulice, brutalističke zgrade i kontrastna arhitektura imaju određeni šarm. Modne, umjetničke i muzičke scene ovdje bujaju, vrijedi ih istražiti - navodi se u tekstu kojim CN Traveller predstavlja najljubaznije gradove Evrope.

U prvih 10 Dubrovnik i Ljubljana

U prvih 10 stali su i Malaga (Španija), San Sebastijan (Španija), Dubrovnik (Hrvatska), Bukurešt (Rumunija) i Ljubljana (Slovenija).

Siena je sjajna destinacija, živahne atmosfere i prekrasnih gotskih građevina. Postoji obilje kafića, porodičnih restorana, a grad je poznat po godišnjem Paliju, trci konja bez sedla koja se održava svakog ljeta na Piazzi del Campo. Historijsko jezgro grada UNESCO smatra mjestom „izvanredne univerzalne vrijednosti“, a mještani su, naravno, poznati po svojoj toploj dobrodošlici, piše Pun kufer.

Irski grad Kork vrijedi posjetiti ako volite hranu i atraktivne umjetničke galerije, a u Dablinu ćete društvo lako naći – od izvrsnih pabova koji vrve atmosferom do sviranja gusla na ulicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.