SAMO ZA ODABRANE

Nakon akcije “kuća za 1 euro” italijansko selo ima novu primamljivu ponudu

Iako je super odabir za digitalne nomade, Ololai je jedno od sela koja su doživjela tužnu sudbinu koja se ogleda u depopulaciji ruralnih područja

Ololai, selo u Italiji, nudi besplatan smještaj. Instagram

M. Z.

30.10.2023

Posljednjih godina čitamo kako brojne zemlje nude vize i dobre uvjete za selidbu, a sad smo naišli na vijest kako jedno selo na čarobnom italijanskom otoku Sardiniji „digitalcima“ nudi ni manje ni više nego besplatan smještaj. 

U središtu otoka

Da budemo precizni, radi se o selu Ololai, koje se smjestilo u samom središtu otoka. U samom selu nema previše stanovnika, prema posljednjim podacima, 2016., ovdje je stalno živjelo nešto manje od 1.300 duša.

Kako prenosi Euronews, ima već onih koji su iskoristili priliku i preselili se, a jedna od takvih je Klares Partis (Clarese), informatičarka iz Los Anđelesa.

- Trebala sam promjenu mjesta. Tražilo sam lokaciju koja nije turistička, ali je istovremeno okružena prirodom, svježim zrakom, planinama, prekrasnim plažama, lokaciju gdje mogu naći mir i lakši tempo života - izjavila je.

Digitalna nomad

Ololai je ponudio upravo to. Nalazi se dovoljno daleko od sve poznatije sardinijske obale, a opet dovoljno blizu i da do nje možete relativno brzo doći. Ono što svi posebno hvale pa i američka informatičarka svakako je hrana, za koju kaže da je izvrsna te da uživa u „kupnji svježih tartufa i spremanju tjestenine i njoka s raznim vrstama umaka“.

Iako je super odabir za digitalne nomade, Ololai je jedno od sela koja su doživjela tužnu sudbinu koja se ogleda u depopulaciji ruralnih područja. Tako je broj stanovnika u posljednjih sto godina smanjio s 2.250 na 1.300, što je ogromna razlika. Italija se s ovim problemom uhvatila ukoštac posljednjih godina, motiviravši mnogobrojne ljude da presele u ruralna područja i uz određene uvjete, kupe kuću za doslovno jedan euro. Istu „akciju“ nudilo je i ovo selo te se, prema riječima gradonačelnika, ona pokazala uspješnom, piše Pun kufer.

Kako je taj program bio uspješan, sad su odlučili uložiti u nešto drugo i postati hub za digitalne nomade. Program nazvan „Work from Ollolai“, u sljedeće dvije godine ugostit će radnike iz cijelog svijeta te im ponuditi mogućnost besplatnog smještaja do tri mjeseca. Ko god se odluči za ovu varijantu, mora aplicirati do kraja godine.

Mala kvaka

Što se tiče socijalizacije, tu problema nema jer iskustva kažu kako su domaćini prilično otvoreni i srdačni. Naravno, iako sve u naravi zvuči besplatno, postoji jedna mala kvaka. Ko god se prijavi u program, mora ostaviti neki konkretan trag svog boravka, a to može biti esej, naučni rad ili esej povezan sa životom u Ololaiu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.