RAZLOG ZA ZABRINUTOST

Historijski savez: Šefovi tri najmoćnije italijanske mafijaške grupe na tajnom sastanku

Vođe Ndranghete, Camorre i Cosa Nostre snimljeni zajedno

Šefovi tri najveće italijanske mafijaške grupe na ručku u Milanu. Italijanska policija

N. Č.

28.10.2023

Šefovi tri najmoćnije italijanske mafijaške grupa, 'Ndrangheta iz Kalabrije, Camorra iz Napulja i Cosa Nostra sa Sicilije, snimljeni su na tajnom sastanku, izazivajući ozbiljnu bojazan da su formirali historijski savez supermafijaša.

Ovaj tajni sastanak održan u aprilu 2021. bio je jedan od desetak takvih susreta koje je policija nadzirala, a tužioci upozoravaju da bi se mogla stvarati velika zločinačka koalicija na bogatom sjeveru Italije.

Vino i tjestenina

Na snimku koju su mediji dobili na uvid, mafijaški bossovi su prikazani kako zajedno jedu tjesteninu i piju vino u jednom dvorištu. "Ovo je Milano", čulo se kako navodni mafijaški don Camorre govori svom kolegi. "Nismo na Siciliji, nismo u Rimu, nismo u Napulju, ovdje radimo dobre stvari." Njegov kolega, prema navodima člana Cosa Nostre, odgovorio je: "Izgradili smo carstvo."

Tri mafijaške organizacije sada zarađuju stotine miliona eura na ilegalnim poslovima u Milanu, gradu poznatom po finoj hrani, modi i elegantnim bulevarima. Tužitelji tvrde da su ove moćne kriminalne organizacije ostavile po strani svoja historijska rivalstva kako bi formirale veliki savez koji iskorištava poslovne prilike u bogatoj regiji Lombardija na sjeveru Italije.

Novi šefovi mafije preferiraju raditi u tajnosti i više se bave financijskim kriminalom nego nasiljem na ulicama. Osim trgovine drogom, ulažu u zakonite poslove u sektorima kao što su građevinarstvo, bolnice, parkirališta na aerodromima, tržnice s voćem i povrćem, te dobivaju čak i državne poslove izgradnje ili renoviranja zatvora. Optuženi su i za krađu sredstava namijenjenih za oporavak od Covid-19 koja je dodijelila država Italija.

Operacija "Hydra"

U otkrivanju ovih aktivnosti ključna je bila trogodišnja tajna operacija pod nazivom "Hydra," a u seriji racija učestvovalo je 600 policajaca. Uhapšeno je jedanaest navodnih mafijaša pod raznim optužbama, a vrijednost zaplijenjene imovine premašuje 225 milijuna eura.

Tri mafijaške organizacije sada djeluju izvan svojih tradicionalnih teritorija na Siciliji, Kalabriji i oko Napulja, a operacija otkriva da saradnja između različitih mafija počela još 1990-ih. "Ono što je novo u ovoj priči je da klanovi sada nemaju hijerarhijsku strukturu, već dijele moć," rekla je stručnjakinja za organizirani kriminal Ana Sergi.

Iako sarađuju, mafijaške organizacije i dalje međusobno prijete nasiljem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.