"POSLJEDNJI KUM"

Šef sicilijanske mafije Mesina Denaro prebačen u bolnicu

Zdravstveno stanje mu se pogoršalo i potrebna mu je hitna medicinska njega, rekao je njegov advokat

Mateo Mesina Denaro prilikom hapšenja. Facebook

H. J. I.

9.8.2023

Šef sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro prebačen je iz zatvora u bolnicu, objavili su jučer italijanski mediji. Jedan od njegovih advokata je jučer rekao da se zdravstveno stanje Mesine Denara pogoršalo i da mu je potrebna hitna medicinska njega.

Bolovao od raka u trenutku hapšenja

Mesina Denaro (61) je bolovao od raka u trenutku hapšenja u Palermu u januaru nakon 30 godina bjekstva.

On je jučer uz jake mjere obezbjeđenja prebačen se u bolnicu "San Salvatore" u centralnom italijanskom gradu L'Akvila, blizu zatvora u kojem je bio zatočen, objavila je agencija Ansa.

Stanje Mesine Denara, koji je operisan u lokalnoj bolnici krajem juna, sada previše loše da bi se držao u zatvoru pod strogim režimom nametnutim članovima mafije, rekao je ranije jučer advokat Alesandro Ćerela za novinsku agenciju AGI. Bivši šef mafije preživljava na ishrani od voćnih sokova i suplemenata, dodao je advokat, a prenio Reuters.

"Posljednji kum"

Vjeruje se da Mesina Denaro, kojem je italijanska štampa dala nadimak "posljednji kum", nije dao policiji nikakve informacije nakon što je 16. januara uhapšen ispred jedne privatne klinike u sicilijanskoj prijestonici Palermo, piše Reuters.

On ima višestruke osude za brojne zločine, uključujući ulogu u planiranju ubistava antimafijaških tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine. Ti zločini su šokirali Italiju i doveli do obračuna sa sicilijanskom mafijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.