PUTOPISCI

Marin Petrović posjetio 125 zemalja svijeta: Fasciniran sam načinom života ljudi u Africi

Nemaju mnogo toga što je nama normalno i dio svakodnevice. Najbolja hrana je u Turskoj i Libanu, a pivo u Njemačkoj i Češkoj

Visočanin tokom obilaska Afrike. Instagram

N. Smajović

10.11.2023

U organizaciji JU Centar za kulturu, sport i informisanje Visoko, u Kulturnom centru “Altindag-Visoko” održana je promocija knjige “Kopnom zapadne Afrike” univerzitetskog profesora i strastvenog putoholičara, Visočanina Marina Petrovića, profesora na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, svjetskog putnika, ali i planinara.

Jeftina putovanja

- U svom prvom putopisu pišem o putovanju zapadnom Afrikom, a dva su glavna razloga zbog kojih sam se odlučio da pišem o ovom dijelu svijeta. Prvi razlog je taj što je ovo bilo moje prvo veće avanturističko putovanje, a drugi je taj što sam fasciniran načinom života tih ljudi, koji nemaju mnogo toga što je nama normalno i dio svakodnevice, a ipak su mnogo sretniji od nas. Namjera mog prvog putopisa je potaknuti ljude da što više putuju, a ova knjiga sadrži i savjete kako jednostavno i jeftino putovati - kazao nam je autor Marin Petrović.

Putopis je zasnovan na istinitim događajima i ličnim iskustvima koje je autor doživio tokom jednog od svojih putovanja kroz nekoliko država zapadne Afrike – Gambiju, Senegal, Mauritaniju, Zapadnu Saharu i Maroko.

Marin je obišao veliki broj zemalja svijeta, a, kako je ranije isticao, ono na što posebno obraća pažnju prilikom posjeta jeste hrana u određenim zemljama, pa je tako po najboljoj hrani izdvojio Tursku i Liban, dok se, prema njegovom mišljenju, dvije zemlje izdvajaju po kvalitetu piva, a to su Njemačka i Češka.

78 vrhova

Inače, vrijedno je spomenuti da je Marin do danas obišao 125 država svijeta i po tom broju je, sigurno, jedan od rekordera u našoj zemlji, a, osim obilaska svijeta, on je i strastveni planinar koji je uspio da se popne na svih 78 vrhova u našoj zemlji koji su viši od 2.000 metara.

Među recenzentima knjige su se našli prof. dr. Hazim Bašić s Univerziteta u Sarajevu te dr. Mario Kokoruš, Marinov dugogodišnji prijatelj i saputnik na nekim od njegovih putovanja, koji su imali ulogu promotora, kao i mr. sci. Amila Tekešinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.