JEZIVO

Popularnog jutjubera živog sahranili: Proveo je sedam dana dva metra pod zemljom

U specijalno opremljenom sanduku odležao je čitavu sedmicu, a tokom eksperimenta se, pored fizičkih, suočio i sa psihičkim posljedicama

Njegov video na YouTubeu ima skoro 60 miliona pregleda. YouTube

E. Ag.

22.11.2023

Najveći strah većine ljudi je da budu živi sahranjeni. Duboko pod zemljom, bez kisika, mogućnosti za izlazak, skučenog prostora i snažnog napada panike zbog klaustrofobije, smrt se čini kao jedina izvesnost. 

Užasavajuće i mučno iskustvo

Zato je Džejms Stiven Donaldson, na društvenim mrežama poznat kao MrBeast, odlučio da pod kontrolisanim uvjetima doživi ovo, samo na pomisao, užasavajuće i mučno iskustvo. Doduše, na ovaj način je želio da dođe do 200.000.000 pratilaca na YouTubeu - što je i uspio.

Ipak, njegov sanduk je imao osvjetljenje, dovod kisika, da se ne uguši, ponio je hranu, pet litara vode, pa čak i male tegove da mu mišići ne bi atrofirali.

Nakon dva dana počeo je da osjeća posljedice višesatnog ležanja, nedostatka prostora i sunčeve svjetlosti, iako je bio mnogo umoran, nije mogao da zaspi, a i suze bi mu tekle same od sebe. Priznao je da se psihički ne osjeća dobro.

Njegova tri prijatelja su ga sve vrijeme nadgledala, komunicirala sa njim, pa čak i zbijala šale kako bi mu podizali raspoloženje, a njegova reakcija nakon sedam dana, kada su ga iskopali i kada je ugledao sunčevu svjetlost - bila je neprocjenjiva.

Jedva stao na noge

Iako se Džejms trudio da vježba - koliko su dimenzije staklenog sanduka dozvoljavale - najteže mu je bilo da stane na noge po izlasku. Osjećao se veoma slabo, pa je čak i ljekar morao da mu provjeri sve vitalne funkcije.

Njegov video na YouTubeu ima skoro 60 miliona pregleda, četiri miliona lajkova i više od 86 hiljada komentara.

Sada je pratioce pitao - da li da pokuša mjesec sljedeći put?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.