OPASNOST OD VALOVA

Turisti umalo stradali na jednoj od najopasnijih plaža, tip ih nastavio snimati

Zbog opasnih uvjeta, visokih valova sjevernog Atlantika i jakih morskih struja kupanje na njoj nije moguće

Zamalo ih val odvukao u dubine okeana. TikTok

M. Z.

27.11.2023

Plaža Reynisfjara u Viku na Islandu proglašena je najljepšom u Evropi u 2023. godini, a poznata je po crnom pijesku nastalom izlijevanjem lave u okean. Zbog opasnih uvjeta, visokih valova sjevernog Atlantika i jakih morskih struja kupanje na njoj nije moguće, no to nije spriječilo grupu turista da se približe okeanu, što su ubrzo požalili.

@kelseystarlight This is what happens when you’re a cocky tourist and don’t listen the rules 😂 whyyyy are people like this?! Black Sand Beach is Icelands Most Dangerous Beaches (and one of the most dangerous beaches in the world) due to “sneaker waves” that look calm and small, but are in fact so powerful, they drag people out to the ocean and people have died here. The number 1 rule at this beach is: “Never turn your back on the waves” and to not go where you can’t see orher footprints. Some people will do anything for a video/photo. 💀 #iceland #blacksandbeach #blacksandbeachiceland #blacksand #reynisfjara #reynisfjarablacksandbeach #blackbeach #icelandbucketlist #thingstodoiniceland #icelandtravel #icelandadventure #icelandvolcanoeruption #icelandblacksandbeach #icelandtravel ♬ original sound - Kelsey

Na viralnom snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako muškarac i žena podižu ruke s leđima okrenutima prema kameri kako bi ih član ekipe slikao za uspomenu, no već u sljedećem trenutku val ih je srušio u more.

Muškarac se uspio dignuti na noge i brzo je potrčao da zgrabi ženu kako ju ne bi odnio val, a mnogi su primijetili kako ih je tip i dalje sve vrijeme snimao, uprkos tome što su se nalazili u životnoj opasnosti, a fotograf je i sam bježao od vala.

Srećom, sve je prošlo bez tragičnih posljedica, a ekipa je postala viralna senzacija na TikToku zahvaljujući snimku koji je prikupio više od 8,7 miliona pregleda i pola miliona lajkova.

- Evo šta se dogodi kad drski turisti ne poštuju pravila - stoji u opisu videa.

Inače, ova neobična plaža poznata je po mračnoj povijesti. Naime, brojni turisti na ovoj su plaži izgubili živote pokušavajući snimiti savršenu fotografiju, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.