NAVIKE I OBIČAJI

Neobičan otok: Znate li zašto Maltežani ne metu kuću nakon što padne mrak

Na Malti nećete često vidjeti ljude kako metu noću, barem ne one koji žive u manjim mjestima i vjeruju u stare narodne priče

Mještani imaju mnogo svojih i čudnih običaja. unsplash

M. Z.

6.2.2024

Brojni narodi diljem svijeta imaju svoje neobične običaje, navike i praznovjerja. Neki od njih, poput Maltežana, stvarno su ih nanizali, a izdvojili smo neke od zanimljivijih.

Ćurka za sunčan dan

Prema tradiciji, Maltežani koji su priželjkivali sunčanu svadbu „potkupili“ bi časnu sestru ćurkom. Čak i danas neki stanovnici Malte misle da im kiša neće padati na vjenčanju ako poklone nešto mesa. Prema nekim izvorima, adresa za mesne pošiljke je samostan u Silemi.

Noću se ne mete

I dok se kod nas vjeruje da prilikom selidbe treba ostaviti metlu na staroj adresi kako bi s njom ostale i sve brige i nesreće, na Malti nećete često vidjeti ljude kako metu noću – i to ne samo zato što spavaju u to doba. Smatra se da noćno metenje donosi nesreću. U nekim kućama je metenje muški, odnosno – tatin posao kako bi ukućani bili sigurni i sretni.

Hljebom protiv pljuska

Osim puricom, na Malti se vrijeme pokušava kontrolirati i hljebom. Prema narodnom vjerovanju, bacanje hljeba na ulicu pomoći će zaustaviti pljusak. Šteta hljeba!

Rogovi kuću čuvaju

Rogovi iznad vrata i danas su uobičajen prizor u selima kako bi se kuće sačuvale od zla, jedan od zanimljivijih načina za tjeranje zla na Malti je namještanje crkvenih satova na pogrešno vrijeme kako bi se zbunilo vraga. Tako će, ako nema ručni sat, zakasniti na misu i pustiti vjernike na miru. Također, osjetite li miris spaljenog lovora na Malti, ne brinite. Vjerovatno stanovnici čiste kuću od zlih duhova.

Strašni Gawgaw

Ako ikako mogu, Maltežani se trude izbjeći rađanje djeteta na 24. decembar jer, prema praznovjerju, bebe rođene na taj dan kradu Božić pa se za kaznu pretvaraju u čudovište koje se naziva Gawgaw. Srećom, scenarij se može izbjeći provedete li noć brojanjem rupa u cjedilu (vjerovali ili ne), a neki pak smatraju da treba brojati zrnca riže, piše Punkufer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.