ITALIJA

Tradicionalni šarm Positana ostavlja neizbrisive slike

Pored svoje impresivne arhitekture i prirodnih ljepota, nudi i mnoštvo atrakcija i aktivnosti

Positano, Italija. Facebook

Dž. R.

28.2.2024

Positano je jedna od najimpresivnijih destinacija na talijanskoj obali Amalfija, raj na zemlji koji kombinuje tradicionalni šarm sa kosmopolitskom estetikom.

Ovo malo, ali impresivno selo nudi jedinstveno iskustvo, ostavljajući posjetioce očaranim jedinstvenom kombinacijom impresivnih pejzaža i živopisne arhitekture.

Lokacija i historija

Positano, izgrađen amfiteatralno, nalazi se na zelenoj stijeni sa koje se pruža nevjerovatan panoramski pogled na Tirensko more. Istina je da ima dugu historiju koja se gubi u dubini vremena. Područje je bilo naseljeno još od prahistorije, ali je njegov pravi razvoj počeo u periodu rimske države. Arhitektura sela odražava utjecaje iz različitih perioda. Od srednjovjekovnih građevina i uskih uličica sa kaldrmom, do najmodernijih hotela i restorana, tradicionalni šarm Positana ostavlja neizbrisive slike svakom posjetiocu koji odabere ovo mjesto za svoj odmor.

Ljepota Positana

Intenzivna vegetacija, visoke i strme stijene, amfiteatralno izgrađena naselja i kuće jarkih boja, koje počinju sa padina i završavaju na korak od mora, samo su neki od elemenata koji Positano čine tako posebnim. To je mjesto koje poziva posjetioca da luta njegovim uskim ulicama sa starim kućama i malim idiličnim baštama i otkriva uglove obale Amalfi. Puni boja, mirisa i ukusa, svi oni čine živu sliku koja odražava kulturu i živost mjesta.

Također, zalazak sunca u Positanu je doživljaj sam po sebi. Narandžasti i roze tonovi koji oslikavaju nebo, na kraju blijede u dubokim plavim vodama mora, stvarajući nevjerovatan prizor koji oduzima dah.

Ulice Positana. Facebook

Atrakcije i aktivnosti

Pored svoje impresivne arhitekture i prirodnih ljepota, Positano nudi mnoštvo atrakcija i aktivnosti. Jedna od najpoznatijih je katedrala Santa Maria Assunta, zadivljujuća građevina iz 13. vijeka sa keramičkim pločicama i impresivnim zvonikom. Također, Muzej Positana nudi zanimljiv pogled na historiju mjesta, jer su izloženi arheološki nalazi i umjetnička djela koja odražavaju kulturu ovog područja tokom vijekova.

Tragači za avanturom i ljubitelji prirode mogu da istraže čuveni „Put bogova“ između gradova Agerola i Positano. Usput će moći da se dive zadivljujućim pogledima na obalu Amalfi i Tirensko more i uživaju u prirodnim ljepotama ovog područja.

Lokalna gastronomija

Posjeta Positanu ne može biti potpuna bez degustacije lokalne kuhinje. Restorani služe tradicionalna talijanska jela, kao što je čuvena pasta "Linguine allo Scoglio" i druge svježe morske poslastice. Šerbet od limuna najpopularniji je desert u okolini, prodaje se u svim poslastičarnicama, služi se u svim restoranima i nudi se na kraju svakog bogatog obroka. Ne zaboravite da probate lokalna vina, koja savršeno prate hranu i nude autentično, italijansko iskustvo.

Positano je destinacija koja na jedinstven način kombinuje historiju, kulturu, prirodu i gastronomiju. To je mjesto koje vas prenosi u drugi svijet, pun romantike i magije. Bilo da odlučite da šetate njegovim uskim ulicama, uživate na plažama ili u romantičnom zalasku sunca, Positano će vam ukrasti srce i ostaviti vam nezaboravne uspomene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.