SLADAK OKUS

Hit namirnica: Jeste li čuli za lukumu?

U obliku praha lukuma je korisna u pripremi različitih deserata, u zaslađivanju kaša, smutija i drugih napitaka

Zanimljiv začin. Printscreen

E. A.

24.1.2023

Prah lukume dobiva se od ploda stabla Pouteria lukuma koje raste u dolini Anda. 

Plod je okrugao, s korom koja može biti žute do smeđe boje i žute pulpe. Kora i sjemenka se ne jedu, već samo pulpa, bogata karotenom i vitaminima B-skupine. 

Svježe voće popularno je u Južnoj Americi, a u Europi, pa tako i u nas, lukuma je najčešće dostupna kao prah koji se koristi kao zamjena za šećer, odnosno kao prirodni zaslađivač.

U usporedbi s istom količinom stolnog (bijelog) šećera prah lukume sadrži manje šećera, ali više hranjivih tvari, točnije ima oko polovice ugljikohidrata i 75 posto manje šećera od jednake količine bijelog šećera.

Jedinstveni slatki okus uspoređuje se s javorom, bundevom, slatkim krumpirom i karamelom. 

U obliku praha lukuma je korisna u pripremi različitih deserata, u zaslađivanju kaša, smutija i drugih napitaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.