POTIČE IZ ITALIJE

Arančini: Specijalitet koji će vas oduševiti

Potiču iz Italije, tačnije sa Sicilije, i prema nekim izvorima jelo je nastalo kako bi se iskoristio preostali rižoto

Prave se od rižota koji se puni mesom, sirom ili povrćem. Printscreen

E. A.

26.1.2023

Loptice poznatije kao arančine, kao što i samo ime kaže, oblikom i bojom podsjećaju na narandže. Prave se od rižota koji se puni mesom, sirom ili povrćem, a zatim se umaču u jaja i prezle i prže u dubokom ulju. 

Potiču iz Italije, tačnije sa Sicilije, i prema nekim izvorima jelo je nastalo kako bi se iskoristio preostali rižoto. 

Tradicionalno se pune raguom od mljevenog mesa, ali u zavisnosti od regiona ili ukusa, mogu se puniti i povrćem ili sirom. 

Sastojci:

3 ½ šolje domaće supe

4 kašike putera

1 srednji luk, sitno isjeckan

2 čena bijelog luka, tanko isječena

1 šoljica arborio riže

1½ kašičice soli

½ šolje suhog bijelog vina

1 čaša rendanog parmezana

1/4 šolje pavlake za kuhanje

2 kašičice izrendane kore limuna

1 kašika soka od limuna

1 kašičica svježe mljevenog crnog bibera

125g mocarele, isječene na komade

2 šolje prezle

½ šolje brašna

2 velika jaja

Ulje za prženje

Priprema:

Najprije napravite rižoto. Zagrijte supu na srednjoj vatri, a zatim je ostavite na niskoj temperaturi.

Zagrijte 2 kašike putera, dodajte isjeckani crni luk i dinstajte, sve vreme miješajući, dok ne omekša i postane providan - oko 4-5 minuta. Dodajte bijeli luk, stalno miješajući - dok ne omekša, ali da ne počne da gori, još oko 1 minut.

Sipati rižu i 1½ kašičice soli. Kuvati, često miješajući, dok neka od zrnaca ne postanu prozirna oko ivica, oko 3 minuta.

Sipati vino i kuvati, i dalje uz često miješanje, dok dno posude ne bude skoro suvo.

Dodati kutlaču tople supe, kuvati uz miješanje, dok se tečnost ne apsorbuje, oko 4 minuta. Dodavati na isti način ostatak supe, svaki put između dodavanja miješati pirinač, dodavanje neka bude u intervalima od 5-7 minuta.

Poslije poslednjeg dodavanja supe, pustiti da se tečnost apsorbuje i da se pirinač skuva ali da ostane čvrst, oko 9–11 minuta.

Skloniti sa ringle. Dodati parmezan, pavlaku za kuvanje, limunovu koricu, limunov sok, 1 kašičicu bibera, i preostale 2 kašike putera. Dosoliti prema ukusu.

Rižoto rasporediti u ravnomjernom sloju u pleh za pečenje, na pek papir. Ostaviti da se ohladi najmanje 1 sat ili do 4 sata. (pokriti rižoto plastičnom folijom nakon 1 sata kako se ne bi napravila “korica”).

Poslije hlađenja, formirati loptice od rižota, i u sredinu staviti komadiće mocarele, a zatim zatvoriti rižotom. Loptice spuštati na pek papir.

Zamrznuti loptice oko 10 minuta.

U odvojenim posudama pripremiti prezle, umućena jaja i brašno – začiniti solju i biberom. Staviti ulje da se zagrije.

Loptice prvo spustiti u brašno, pa u jaja, pa u prezle. Zatim spuštati u ulje.

Pažljivo spuštati loptice u ulje uz pomoć rupičaste kutlače i pržiti dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Pržene loptice ocijediti na papirnom ubrusu, dodati soli i bibera i poslužiti uz salatu ili ljuti sos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.