SAVJETI NUTRICIONISTA

Dodajte ovaj sastojak u jaja, magično topi salo

Bilo da volite kajganu, jaja na oko ili kuhana jaja, možete svoj obrok da učinite još boljim ako vam je cilj da izgubite koji kilogram

Špinat za mršavljenje. Printscreen

M. Z.

6.2.2023


Kada govorimo o zdravoj hrani za doručak, jaja su jedna od najsvestranijih. Bilo da volite kajganu, jaja na oko ili kuhana jaja, možete svoj obrok da učinite još boljim ako vam je cilj da izgubite koji kilogram. I to samo dodavanjem jednog hranjivog zelenog lisnatog povrća - špinata.

Špinat za mršavljenje 

Špinat je, naime, prepun hranjivih materija koje ubrzavaju mršavljenje i može se lako dodati mnogim receptima, pogotovo jajima. Sadržaj vlakana u špinatu pomoći će vam da duže ostanete siti, što može da spriječi prejedanje tokom dana. Osim toga, jajima dodaje važne antioksidanse koji smanjuju upalu u tijelu koja bi mogla da spriječi gubitak težine.

Jaja su, s druge strane, bogata proteinima. Visok unos proteina povećava oslobađanje hormona sitosti (peptid YY), koji smanjuje apetit i potiče sitost. Isto tako, proteini podižu brzinu metabolizma i pomažu vam da zadržite mišićnu masu tokom mršavljenja. Hrana bogata proteinima, kao što su jaja, ali i riba, nemasno meso, idealna je ako pokušavate da skinete koji kilogram viška oko struka.

Pazite samo da ne dodajete previše soli, maslaca ili drugih visokokaloričnih začina.

Stomačno salo

Pokazalo se da je špinat i najbolje povrće za skidanje masnih naslaga sa stomaka. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sve to je povezano sa smanjenjem masnog tkiva na stomaku.

Skidanje sala sa stomaka može biti frustrirajuć proces, ali ne može da se požuri. Gubitak opasne visceralne masti, koja se nalazi oko stomačnih organa, zahtijeva promjenu načina života i prehrambenih navika. Naprimjer, uključivanje više vlakana i proteina u ishranu, ograničavanje konzumacije trans masti i dodatog šećera te redovno vježbanje mogu biti odlične opcije za početak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.