POSLASTICA

Baklava cheesecake: Spoj hrskavog i kremastog

Kraljica kolača u drugačijem izdanju

Nešto sasvim drugačije. Printscreen/Instagram

E. Ag.

7.2.2023

Cheesecake je najdraži kolač većini ljudi. Lagan, jednostavno se i brzo se sprema i možemo mu dodati koji god sastojak poželimo.

S druge strane, ako nas uhvati želja za nečim konkretnijim, sočnijim i puno slađim, kraljica kolača – baklava uvijek je dobar izbor. 

U nastavku vam donosimo recept za najinovativniji kolač do sada – baklava cheesecake.

Sastojci

Sirup

200 ml vode

200 gr šećera

100 gr meda

Sok jedne narandže ili pola limuna

Orašasti dio

200 g orašatih plodova (po 50 gr badema, oraha, lješnika i pistacija)

po želji 50 gr sušenih grožđica

1 kašičica cimeta

4-5 kašika sirupa

Krema od sira

600 gr krem sira

150 gr šećera u prahu

120 gr grčkog jogurta, kiselog vrhnja ili milerama

4 jaja

2 kašike soka od limuna

100 ml vrhnja za šlag

40 gr gustina ili glatkog brašna

Prstohvat soli

Dodatno

500 gr gotovih kora za pitu

125 gr otopljenog maslaca

Priprema

Pripremite sirup. Pomiješajte sve sastojke za sirup. Kad proključa, kuhajte 15 minuta.

Pripremite orašasti dio. Orašaste plodove sameljite u sjecku, ali ne skroz u prah, neka ostane komadića. Dodajte cimet i gorožđice, ako koristite, te ohlađeni sirup i promiješajte. Smjesa ne smije biti tekuća, nego ljepljiva, sirup je tu samo malo da poveže smjesu.

Pripremite kremu od sira. Smiksajte krem sir i šećer u prahu dok ne postane kremast. Dodajte ostale sastojke i sjedinite.

Postupak slaganja

Kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje po dnu, a ostatak kalupa namastite. Jednu koru ostavite sa strane.

Uzimajte jednu po jednu koru za savijače i dobro je premažite otopljenim maslacem. Slažite ih u kalup tako da višak presavijete preko obruča kalupa.

Kad ste potrošili kore, pospite sa malo više od pola smjese od orašatih plodova i dobro ih utisnite. Istresite kremu od sira, pa preko kreme pospite ostatkom smjese orašatih plodova.

Prebacite presavijeni višak kora prema sredini torte, preklopite preko kreme. A onaj list koji ste ostavili sa strane natrgajte na komadiće i poslažite po vrhu torte.

Postupak pečenja

Pećnicu zagrijte na 160 stepeni. Ubacite tortu u pećnicu i pecite oko 55 minuta do sat . Kad je pečena, ugasite pećnicu, a tortu ostavite unutra sa malo otvorenim vratima nekih 10-20 minuta.

Izvadite tortu, prelijte je vruću hladnim sirupom, po vrhu i rubovima. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite u hladnjak preko noći.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.