LAKA PRIPREMA

Posni pužići sa ajvarom

U suhu tavu stavite susam i na tihoj vatri ga pecite dok ne počne da mijenja boju i blago požuti i zamiriše

Pužići sa ajvarom. Facebook

A. O.

4.4.2023

Posni pužići sa ajvarom odličan su recept za ručak ili večeru, a spremaju se vrlo lako.

Sastojci:

• 500 g brašna

• 2 kašike pečenog susama

• 20 g svježeg kvasca

• 250 ml kisele vode

• 100 ml ulja

• 1 kašičica šećera

• 1 kašičica soli

• 200 g ajvara

Priprema:

Prvo ispecite susam. U suhu tavu stavite susam i na tihoj vatri ga pecite dok ne počne da mijenja boju i blago požuti i zamiriše. Kiselu vodu ugrijte, staviti u nju po kašičicu šećera i brašna i izmrvljen kvasac.

Promiješajte i ostavite na toplom da se kvasac aktivira. U činiju stavite aktivirani kvasac, ulje, so, pečeni susam pa postepeno dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto.

Činiju zatim pokrijte i ostavite na toplom mjestu na 45 minuta. Zatim podlogu za rad pospite brašnom i izručite naraslo tijesto.

Oklagijom ga razvucite na debljinu od oko pola centimetra pa ga premažite ajvarom. Uvijte ga u rolat i isijecite pužiće debljine oko dva cm, pa ih slažite na pleh obložen pekpapirom. Krpom prekrijte pužiće dok se rerna ne ugrije na 180 stepeni, a zatim ih pecite oko pola sata.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.