RECEPT

Baklava s grizom

Napraviti griz s mlijekom prema uputstvu

Baklavu zalijte agdom. Facebook

Z. K.

22.4.2023

Sastojci: 2 paketa jufki, 40 g sitnog griza, 200 g putera ili više po potrebi, 2 šolje mlijeka, 300 g mljevenih oraha (mogu i pistacije). Za agdu: 700 g šećera, 1 čaša vode, sok od pola limuna.

Priprema:

1. Napraviti griz s mlijekom prema uputstvu. Ne treba biti previše gusto pa pustiti da se ohladi. Staviti agdu da se kuha za vrijeme dok se sprema baklava.

2. Rernu uključiti na 180 stepeni. Otopiti puter i premazivati kore i redati u tepsiju. Poredati 7-8 kora, svaku premazujući puterom i onda premazati ohlađenim grizom pa preko toga stavite orahe.

3. Onda opet redajte 7-8 jufki pa ponovite s ostatkom fila. Poredajte i ostale kore, uz obavezno premazivanje puterom.

4. Kada je baklava gotova, izrežite je oštrim nožem na baklave i zalijte ostatkom putera. Pecite 30 minuta na 180.

5. Baklavu zalijte agdom ( u koju ste dodali sok od pola limuna) odmah po vađenju iz rerne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.