DELICIJE

Ćufta od DNK mamuta: Novi gurmanski prijedlog eksperimentalnog brenda hrane

Eksperimentalni brend hrane je krajem marta predstavio Mammoth Meatball

Džinovske ćufte. forgedbyvow

M. Z.

27.4.2023

Malo je obroka koji ostaju zauvijek urezani u našem sjećanju. Najbolji su, možda, mamine ili bakine ćufte. U ovom planetarnom univerzumu okruglih mljevenih delicija, najbolje ćufte svih vremena su upravo sletjele, pomračujući – ako ne po okusu, već po veličini i originalnosti – sve prethodne.

Mammoth Meatball

Eksperimentalni brend hrane Forged by Vow je krajem marta predstavio Mammoth Meatball, džinovsku ćuftu napravljenu od DNK izumrlog prahistorijskog mamuta. Prema izvještaju Blumberga, uprkos činjenici da su mamuti izumrli prije četiri milenija, kompanija je uspjela da koristi genetski materijal da napravi laboratorijsko meso za svoj recept.

- Umjesto da jednostavno repliciramo postojeće proizvode, ova tehnologija nam daje priliku da stvorimo nešto zaista jedinstveno i bolje - rekao je Džejms Rajal, glavni naučni direktor kompanije Vow.

Da bi napravili ćufte, istraživači su izolirali DNK mamuta koji crvenom mesu daje ukus. Meso je dopunjeno genetskim materijalom afričkog slona, najbližeg živog rođaka mamuta, a potom je uzgajano u laboratoriji iz životinjskih cjelija i oblikovano u hranu koju svi poznajemo i volimo: ukusnu ćuftu.


Klimatske promjene

Meatball Mamut ćufta je donirana kompaniji Rijksmuseum Boerhaave muzeju historije nauke i medicine u Nizozemskoj, nakon što je prethodno bila izložena u Muzeju nauke Nemo u AmsterdaU otkrivanju je rečeno rekao da je njihov cilj da navedu ljude da razmišljaju o klimatskim promjenama koje opterećuju stoka i druge životinje, jer je govedina trenutno hrana sa najštetnijim utjecajima na klimu. „Mamut je džinovski simbol gubitka“, navodi kompanija na svom sajtu.

- Nadamo se da će naša ćufta oživjeti diskusije o odnosu između mesa i klimatskih promjena.

Sve više se koristi meso uzgojeno u laboratoriji, iako se za njegovu proizvodnju rijetko koristi materijal od izumrlih životinja. Kažemo rijetko, jer Mamut Meatball nije jedinstven u ovom pogledu. Ponovo prema izvještaju Blumberga, 2018. startup kompanija ''Geltor'' je koristila DNK izumrlog mastodonta da napravi želatin koji se koristi u čuvenim gumenim medvjedićima.

Paradoksalna varijacija

I dok je ogromna ćufta možda – barem za sada – jedinstvena, Vow testira proizvode koristeći ćelije neobičnih životinja poput krokodila.

- Korištenje većeg spektra vrsta omogućava kompaniji da odabere bolje sastojke za okus i ishranu - objašnjava on.


Iako ne možemo da garantiramo za okus, izvjesno je da je to paradoksalna varijacija tradicionalnog jela u kojem smo navikli da uživamo. Da li ćemo u budućnosti imati priliku da ih probamo u restoranu je mogućnost koju ne možemo sa sigurnošću isključiti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.