BRZO I JEDNOSTAVNO

Kremasti jafa kolač

Ukoliko ste ljubitelji kremastih poslastica, ovaj kolač će vam se sigurno svidjeti

Jafa kolač. Kolači.biz

E. Ag.

26.8.2023

Ukoliko ste ljubitelji kremastih poslastica, ovaj jafa kolač će vam se sigurno svidjeti.

Sastojci

Podloga

250 grama mljevenog keksa

70 grama mljevenih oraha

70 grama šećera

130 grama putera

100 ml soka od narandže

Krema

3 pudinga od vanilije

100 grama šećera

1 l mlijeka

100 grama putera

200 ml pavlake za šlag

Ostalo

300 grama jafa keksa

Dekoracija

250 ml pavlake za šlag

40 grama čokolade

sjeckani orasi za posipanje

Priprema

Podloga

U zdjelu dodajte mljeveni keks, mljevene orahe i šećer, na sredini napravite udubinu. Zatim dodajte istopljeni puter. Sve prelijte sokom od narandže i sastojke pomiješajte. U kalup dimenzija 21 x 36 cm istresite i rasporedite smjesu. Stavite u frižider.

Krema

U zdjelu dodajte puding od vanilije, šećer i prelijte sa 200 ml mlijeka. Sastojke pomiješajte. Ostatak mlijeka ulijte u šerpu i stavite kuhati. Kada mlijeko prokuha, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke. Sve zajedno vratite kuhati.

Gotovu kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenoj kremi uklonite foliju te je izmiješajte mikserom. Dodajte narezani puter sobne temperature te nastavite miješati mikserom. Posebno umutite pavlaku za šlag. Dodajte kremi i sve sjedinite.

Dekoracija

U zdjelu ulijte 200 ml pavlake za šlag. Miješajte mikserom dok se ne učvrsti. Za ganaš, na nasjeckanu čokoladu prelijte 50 ml pavlake za šlag. Istopite u mikrovalnoj ili na pari. Ostavite da se malo ohladi.

Slaganje

Na podlogu istresite manje od pola kreme te je rasporedite. Jafa keks umačite u sok od narandže. Slažite ga na kremu tako da dio s čokoladom bude okrenut dolje. Istresite i rasporedite preostalu kremu. Šlag rasporedite preko kreme. Prohlađeni ganaš prošarajte preko šlaga. Posipajte sjeckane orahe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.