VRLO JEDNOSTAVAN

Očarao je ljude na internetu: Kolač sa susamom i hurmama

Riječ je o poslastici bez dodatog šećera i masnoća

Ukusno i fino. Instagram/tanjinikolaci

M. Z.

29.12.2023

Divan izgled ovog kolača može vas navesti da pomislite kako je riječ o kompliciranom receptu, ali - imamo prijatno iznenađenje - pravi se vrlo lako. Riječ je o poslastici bez dodatog šećera i masnoća, piše na Instagram stranici tanjinikolaci, uz napomenu da je recept preuzet s profila @repete_repete.

Sastojci

300 g hurmi (datula)

200 g lješnika ili neslanog kikirikija ili badema, po želji

50 g pečenog susama

čokolada po izboru bijela ili crna (po 50 g za svaki štapić, pa birajte)

Napomena: Ako topite crnu čokoladu, na 100 g stavite 2 kašike ulja, ako topite bijelu, na 100 g stavite 1 kašiku ulja

Priprema

Prvo propržite susam u suhoj tavi. Hurme potopite u vruću vodu i ostavite oko 10 minuta da odstoje. Skinite kožicu i izvadite košpicu. Ako vam je dosadno da ljuštite hurme, nije neophodno - potopite ih onda 5 minuta, samo da omekšaju da bi se bolje blendale.

Pripremljen lješnik i hurme izblendajte zajedno, a onda još malo rukom smjesu doradite. Dobivenu smjesu podijelite na tri dijela.

Uzmete prvi dio i od njega napravite rolnicu kao na snimku, kad ste dobili lijep "štapić" podlogu pospite pečenim susamom i rolnicu dobro uvaljajte.

Ponovite sve isto i s ostala dva dijela smjese. Sve redajte na papir za pečenje s malim razmakom. Drškom varjače napravite kanalčiće. Otopite čokoladu i napunite udubljenje svake rolnice. Dekorirajte po želji.

Na otopljenu crnu čokoladu možete staviti cijele lješnike, bademe, blanširane bademe...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.