DESERT

Karamel bajadera: Brzo i ukusno

Spoj lješnika i bijele čokolade

Karamel bajadera. Coolinarika

E. Ag.

7.3.2024

Prvi dio: 250 g šećera u prahu, 2 jaja, 100 g lješnik karamela, 1/2 margarina, 250 g mljevenog keksa

Drugi dio: 250 g šećera, 1dl vode, 1/2 margarina, 250 g mlijeka u prahu

Glazura: 100 g bijele čokolade

Priprema 

Prvi dio: Šećer u prahu umutiti s dva jajeta, pa kuhati na pari. Kad je skuhano u vruće dodati lješnik karamele, miješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmiješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.

Drugi dio: Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Skloniti s vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmiješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.

Po želji preliti glazurom od bijele čokolade, a može i bez nje.

Savjet više

U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuhati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procijenite da je potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.