GURMANLUK

Musaka od krompira i kiselog kupusa

Nije za osobe koje se plaše visokog holesterola

Ukusno i fino. lepibrka.com

M. Z.

8.3.2024

Dok se zimi nazire kraj i troše se posljednje zalihe kiselog kupusa, isprobajte pravi gurmanski recept koji smo pronašli na stranici lepibrka.com. Krompir i kiseli kupus se savršeno slažu, a uz kobasicu i preliv postaju pravi delikates.

Sastojci: 6-7 kom krompira srednje veličine, 1/2 kg kiselog kupusa, 5 kuhanih jaja, 1 par lovačke kobasice, 1 veće parče dimljene kobasice, 500 ml kisele pavlake, so, biber, 2 čehna bijelog luka, 1 dl mlijeka, sitno sjeckani svjež peršun

Priprema

1. Krompire do pola skuhati, malo ohladiti i isjeći na kolutove debele oko 3 mm. Vatrostalnu posudu premazati mašću pa staviti sloj krompira. Posoliti i pobiberiti. Preko toga staviti sloj od pola kiselog kupusa - ribanca ili isjeckanog običnog kupusa.

2. Zamutiti mikserom kiselu pavlaku, jaja i mlijeko i sitno sjeckan bijeli luk, začiniti.

3. Dio te smjese staviti preko kupusa. Preko kupusa poredati kuhana jaja i kobasicu isječene na kolutove. Preko toga staviti drugi dio kiselog kupusa, pa preko toga krompir.

4. Zaliti ostatkom smjese od pavlake i jaja.

5. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C oko 30-40 min.

6. Posuti peršunom i služiti toplo.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.