MIŠLJENJE EKSPERTA

Novi gastro trendovi za 2024.

Aroma godine bit će ljubičasti krompir

Ljubičasti krompir. Pixabay

Dž. R.

22.3.2024

Koje piće i hrana će obilježiti 2024.? Kakvi će restorani biti u trendu i šta će gosti najviše tražiti? Pogledajte šta kažu eksperti, iznenadit ćete se.

Gastro trend godine

Kalifornijska firma T. Hasegawa bavi se razvijanjem sopstvenih aroma za vodeće brendove hrane i pića širom svijeta, već više od jednog vijeka. Kako navode, istraživanje i predviđanje budućih trendova potrošača je od suštinskog značaja za industriju hrane.

Prema njihovom izvještaju o trendovima za hranu i piće za 2024., aroma godine bit će ljubičasti krompir, poznat i kao ljubičasti ube.

Ljubičasti krompir

Porijeklom sa Filipina, ljubičasti krompir stekao je međunarodno priznanje zbog svoje vibrantne ljubičaste do svijetlo-ljubičaste boje i karakterističnog zemljanog, orašastog i slatkog ukusa. Ljubičasti ube ima mnogo namjena, od pravljenja slanih jela poput pirea, njoka i sosova, do aromatizovanih dezerta, pekarskih proizvoda, pa čak i nekih pića.

Kimpton Hotels & Restaurants također su objavili svoje godišnje predviđanje trendova u kulinarstvu i koktelima, koje sumira nove trendove u industriji hrane i pića za narednu godinu. Između ostalog, prognoza uključuje održive prehrambene navike, više povrća na jelovniku, prirodne šećere, tradicionalna vina, domaće fermentirane mješavine i prirodne boje.

So na nove načine

So je svakako jedan od najkorištenijih sastojaka u kuhinji, ali očekuje se primjetna tendencija ka njenim nefiltriranim varijacijama, poput crne himalajske soli, Kala Namak, persijske plave soli, keltske soli ili Fleur de Sel-a.

Morski plodovi i konzervirana luksuzna riba

Prodaja luksuznih konzerviranih riba doživjela je veliki uspon u protekloj godini, zajedno sa rastućom popularnošću morskih plodova zbog njihove raznovrsnosti okusa i održive proizvodnje.

Zato se može očekivati sve više morskih delikatesa poput španskih sardina u maslinovom ulju, dimljenih kamenica sa habanero paprikom ili američke jegulje dimljene na alder drvetu i marinirane u maslinovom ulju.

Kupus preuzima mjesto karfiola

Kupus zauzima centralno mjesto u jelovnicima kulinarskih stručnjaka, zbog njegove izuzetne svestranosti, ukusa i teksture. Dobro poznate sorte poput kineskog kupusa, savojskog ili crvenog kupusa, kao i nesvakidašnje sorte poput karaflexa, ili kupusa u obliku šišarke, pojavit će se ove godine na jelovnicima. 

Pripremat će se na brojne načine, uključujući grilovanje, fermentaciju, pečenje, kuhanje na pari i karamelizaciju kupusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.