NAJBOLJI RECEPT

Domaća mirisna pogača: Gotova u trenu

Nemamo baš mnogo vremena za čekanje da tijesto za hljeb naraste, ali tu je spas – brza i ukusna pogača

Domaća pogača. Coolinarika.com

I. P.

15.4.2025

Užurbani tempo života ostavlja nam vrlo malo vremena da se posvetimo sebi, hobijima pa i da uživamo u kuhanju. Nažalost, nemamo baš mnogo vremena za čekanje da tijesto za hljeb naraste, ali tu je spas – brza i ukusna pogača. Kada jednom napravite ovu pogaču, više nećete ni pomisliti na hljeb. Mekana je kao pjena, iako nema kvasac, i dalje je tradicionalnog okusa, samo po mnogo bržem receptu.

Sastojci

• 400 g brašna

• 50 ml mineralne vode

• 1 prašak za pecivo

• malo sode bikarbone

• 200 ml jogurta

• so

• 3 kašike maslinovog ulja

Priprema

U veću zdjelu sipati brašno i prašak za pecivo, vodu, ulje, jogurt, so i zamijesiti tijesto kuhačom. Istresti na sto i razviti oklagijom pogaču, debljine prsta, te probosti viljuškom na nekoliko mjesta.

Odmah staviti u rernu zagrijanu na 220 Celzijusovih stepeni i peći oko 35 minuta da porumeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.