Užurbani tempo života ostavlja nam vrlo malo vremena da se posvetimo sebi, hobijima pa i da uživamo u kuhanju. Nažalost, nemamo baš mnogo vremena za čekanje da tijesto za hljeb naraste, ali tu je spas – brza i ukusna pogača. Kada jednom napravite ovu pogaču, više nećete ni pomisliti na hljeb. Mekana je kao pjena, iako nema kvasac, i dalje je tradicionalnog okusa, samo po mnogo bržem receptu.
Sastojci
• 400 g brašna
• 50 ml mineralne vode
• 1 prašak za pecivo
• malo sode bikarbone
• 200 ml jogurta
• so
• 3 kašike maslinovog ulja
Priprema
U veću zdjelu sipati brašno i prašak za pecivo, vodu, ulje, jogurt, so i zamijesiti tijesto kuhačom. Istresti na sto i razviti oklagijom pogaču, debljine prsta, te probosti viljuškom na nekoliko mjesta.
Odmah staviti u rernu zagrijanu na 220 Celzijusovih stepeni i peći oko 35 minuta da porumeni.