ZDRAVLJE U KUĆI

Gljivice vrebaju na bazenima

"Zdravlje u kući"

9.7.2018

Učestalost pojave gljivične infekcije stopala u Evropi je oko 20 posto i češća je kod muške populacije. Naziva se i „atletsko stopalo“, jer se dermatofitne gljive (Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum i Trichophyton interdigitale) lako razmnožavaju u toplim i vlažnim uvjetima kao što su zatvorene tenisice i znojne čarape, pa se ova infekcija češće javlja kod sportista.

Starije osobe

Gljivice se najčešće prenose na javnim mjestima poput bazena, sauna i zajedničkih svlačionica, jer razmnožavanju pogoduje topao i vlažan okoliš. Izvor infekcije su ljuskice kože koje otpadnu s inficirane osobe, a sadrže infektivne gljivične elemente.

Gljivične infekcije mogu se širiti na nokte na nogama, koji u tom slučaju mogu poprimiti boju od žute, plave, zelene, smeđe do crne. Ugroženije su osobe sa slabijim imunitetom, oboljeli od dijabetesa i starija populacija.

Kada je riječ o imunološkom sistemu, naravno da su sve kožne promijene, bilo da su bakterijske, gljivične, virusne, povezane sa sposobnošću organizma da se brani. Imunološki sistem igra ključnu ulogu u prijemčivosti gljivičnih infekcija, a jednako tako i u liječenju.

Između prstiju

Postoje i grupe ljudi koje su osjetljivije na gljivične infekcije, a to su osobe koje pate od šećerne bolesti i starije osobe sa slabijom cirkulacijom u predjelu donjih ekstremiteta.

Gljivična infekcija na stopalima zahvata i kožu i nokte, a postoje različite kombinacije kada mogu biti zahvaćeni samo nokti ili samo koža, a najčešće je to koža između prstiju. Gljivična infekcija s kože može prijeći na nokat i obrnuto, sve su kombinacije moguće i najviše ovise o imunološkom sistemu.

Dugotrajno liječenje

Svako liječenje gljivičnih infekcija zahtijeva određeno vrijeme, zbog prirode gljiva koje su po sebi otporne jer u svom životnom ciklusu imaju fazu rasta i fazu mirovanja, tako da liječenje gljivičnih infekcija pogotovo nokta može potrajati šest mjeseci, godinu , a ovisno o brzini rasta nokta, i godinu i po.

Simptomi

* Suha perutava koža stopala

* Crvenilo

* Ranice

* Izraženo ljuštenje i suhoća kože stopala praćena svrbežom i peckanjem

* U nekim slučajevima pojava mjehurića

* Lomljivi nokti, mutne boje sa zadebljanjima i neugodnog mirisa

Laser

Laser se koristi kao metoda liječenja, ali on ne djeluje direktno na gljivu, nego uništava oboljeli dio nokta. Zato se uz laser mora provesti terapija lijekovima koji se uzimaju oralno, a takvo liječenje može potrajati od šest mjeseci do godinu. Bez terapije antimikoticima nema jednostavnog izlječenja gljivične infekcije na noktu.

Prevencija

* Jačati imunitet

* Dobro posušiti stopala nakon pranja

* Uređivati nokte vlastitim makazicama i rašpicom

* Mijenjati čarape

* Birati obuću koja dopušta cirkuliranje zraka

* Hodanje u prikladnoj obući (papuče, japanke) na bazenu, sauni ili svlačionici

* Korištenja antigljivičnih krema, ako postoji sklonost čestoj pojavi gljivica

Posljedice

Popucala koža na stopalima ili između prstiju je mjesto gdje može nastati bakterijska infekcija, to postaje mjesto na koži gdje bakterije mogu ući i lokalizirano napraviti bakterijsku infekciju. Kod osoba koje imaju slabu vensku cirkulaciju može nastati čak i crveni vjetar, a teoretski može doći i do šire infekcije s povišenom tjelesnom temperaturom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.