ZDRAVLJE U KUĆI

Matične ćelije umjesti viagre?!

"Zdravlje u kući"

3.8.2018

U nedavnim pokusima naučnici su uvidjeli da ubrizgavanje 20 miliona matičnih ćelija u bazu penisa može oživjeti živce i krvne žile. Ovim postupkom su uspjeli povećati i spolni organ, nešto što Viagra nikada nije postigla. Dosad su istraživanja bila usmjerena na muškarce kojima su zbog raka morali ukloniti žlijezde prostate, a to može uzrokovati degeneraciju živaca i krvnih žila u penisu - zbog čega se on smanjuje. Profesor Soren Sheikh, direktor Danskog centra za regenerativnu medicinu, objavit će detalje ovog istraživanja na sastanku Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju u Barceloni u julu ove godine.  

Objasnio je da su muškarci kojima su povratili seksualnu funkciju to uspjeli zadržati više od godine dana, ali da su potrebna istraživanja koja bi se   

provodila u dužem vremenskom rasponu kako bi potvrdili to saznanje. Ova bi terapija mogla pomoći milionima muškaraca s erektilnom disfunkcijom koju su dobili zbog bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, visokog krvnog pritiska i starenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.