ZDRAVLJE U KUĆI

Šta sve treba znati o dodacima prehrani

"Zdravlje u kući"

14.8.2018

Suplementi su dodaci prehrani koje koristimo da bismo nadoknadili hranjive tvari u tijelu. To se obično događa zbog manjka nekih namirnica u prehrani ili se tijelo pojačano troši zbog psihičkih i fizičkih napora.

Mnogi ne znaju moraju li unositi dodatke ili ne, dok ih neki čak poistovjećuju s raznim štetnim tvarima kao što su steroidi ili lijekovi, razni shakeovi tj. zamjenski obroci. Naravno, suplemeneti nisu ništa od toga.

Šta su suplementi

Suplementi su proizvodi kojima nadopunjujemo prehranu, a oni često sadrže vitamine, minerale, bilje ili njihove ekstrakte ili koncentracije.

Suplementi koje unosimo mogu biti vitamini kao što su vitamini A, K, D ili oni skupine B, biotin ili folna kiselina.

Od minerala suplementima možemo nadoknaditi magnezij, željezo, kalij, kalcij, cink ili brojne druge. Neki uzimaju i dodatke masnih kiselina, a to su na primjer linolenska, GLA, EPA i alfa lipoična.

Nadalje, mogu se uzimati i visoki koncentrati ili ekstrakti biljaka, enzima, živih mikroorganizama te čak i hormona. Postoje i dodaci koncentrata proteina kao što su sojini i mliječni proteini i aminokiseline.

 Kada ih uzimati

Suplemente unosimo kada prehranom ne možemo unijeti u tijelo dostatnu količinu pojedinih vitamina, minerala ili nekih drugih tvari. Njima samo nadopunjujemo zdravu prehranu, nikako se ne smijemo ograničiti samo na njihov unos zanemarujući uravnoteženu prehranu.

Naučeni smo na pretpostavku da je zdravstveno sigurno sve što se prodaje u apotekama ili trgovinama zdrave hrane. I zato nam nikada ne padne na pamet da bi neki pripravci mogli sadržavati opasne nivoe teških metala.

Ipak, prije odluke o korištenju dodataka prehrani nemojte slušati preporuke komšinica, kolega s posla, pa ni sa interneta ili TV ekrana. O potrebi uzimanja dodataka prehrani uvijek se prethodno konsultirajte sa svojim liječnikom, a u vezi sa izborom proizvođača pitanja postavite apotekaru.

 Uvijek ih uzimati sa hranom

Uzimanje multivitaminskih tableta kad se sjetite djelotvorno je otprilike koliko i gašenje požara kanticom za cvijeće. Ako vaš organizam ne može apsorbirati vitamine i minerale iz tih “konjskih” tableta, onda nemate nikakve koristi od njih.

Kako biste povećali apsorpciju, većinu vitamina i minerala najbolje je uzimati zajedno s hranom (no provjerite što piše na pojedinim pakovanjima).

Izbjegavati uzimanje sa kafom

Tako možete ostati bez onog najboljeg što vam ti preparati nude. Čini se kako kofein onemogućava sposobnost organizma da apsorbira kalcij, mangan, cink i bakar, kao i vitamine A, B i C.

Nije preporučljivo piti čaj ili kafu barem 15 minuta prije ili nakon uzimanja dodataka prehrani. Te preparate valja uzimati s vodom sobne temperature.

Ž4 = Probajte vitamine za djecu

Ako imate poteškoća s gutanjem velikih tableta, upravo su pastile i vitaminski sirupi za djecu kao stvoreni za vas. Zato potražite proizvode kao što su Bassets Jelly Babies Soft & Chewy Vitamins, no ne zaboravite provjeriti što piše na pakovanju i povećajte dozu na vašu uobičajenu dozu za odrasle.

Uzimajte vitamin D

Vitamin D također se naziva vitaminom sunca jer se proizvodi u koži prilikom izlaganja svjetlosti.

Prema istraživanjima, od mnogo toga dobra što nam taj vitamin može podariti, evo tek ponešto: može nas zaštititi od više od 12 tipova karcinoma, pomaže u očuvanju čvrstih kostiju, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 te multiple skleroze, poboljšava imunitet i funkciju mozga.

Zato bi oni koji ne dobivaju dovoljno sunca (većina nas u zimskim mjesecima) trebali dnevno uzimati dodatnih 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D putem hrane (uključujući mlijeko ili sok od naranče pojačan vitaminom D) ili dodataka prehrani. Ostali bi trebali uzimati najmanje 400 internacionalnih jedinica na dan.

Provjerite svoj izvor kalcija

Svakodnevno nam je potrebno oko 700 mg elementa kalcija iz hrane ili dodataka prehrani. Ako uzimate dodatke prehrani, uzimajte kalcij citrat jer se bolje apsorbira od kalcij karbonata.

No, kalcij citrat sadrži manje elementarnog kalcija i zato ćete ga vjerovatno trebati uzimati u većim količinama.

 Pepermint za probavne smetnje

To je tradicionalni lijek i djeluje kod svih vrsta crijevnih trgoba, od loše probave do nadutosti. Ulje peperminta (paprene metvice, nane) stimulira lučenje probavnih sokova i poboljšava protok žuči te tako pomaže organizmu probaviti masti.

No, nemojte ga uzimati ako imate žgaravicu ili refluksnu bolest – opuštanje sfinktera koji kontrolira protok iz jednjaka u želudac, moglo bi pogoršati simptome.

 Izbjegavajte lijekove za poboljšanje spolne moći

Opasno je preko interneta kupovati biljne i ostale preparate za povećanje spolne moći. Brojni proizvodi za poboljšanje spolne moći koje možete pronaći na internetu sadrže lijekove, biljke i ostale proizvode koji nisu navedeni u popisu sastojaka.

Oni mogu biti opasni, potencijalno utjecati na djelovanje ostalih lijekova koje uzimate ili mogu potaknuti po život opasnu alergiju. Posebno se trebate čuvati proizvoda pod nazivom Zimaxx, Libidus, Neophase, Nasutra, Vigor-25, Actra-Rx ili 4EVERON.

Ako imate učestalije probleme s erekcijom, obratite se svom liječniku – kod oko 70 posto slučajeva u pitanju je medicinski problem pri čemu su glavni krivci začepljenje arterija ili dijabetes.

OMEGA-3 masne kiseline

Zašto ih treba konzumirati? Zato što snižavaju „loši“ holesterol, smanjuju mogućnost srčanog udara, pomažu funkcioniranju nervnog sistemaa, smanjuju upalne procese, štite zglobove, mobiliziraju imunitet, pomažu kod prevencije malignih bolesti.

Osim toga omega 3 pomažu kod kožnih bolesti, kosu i kožu čine ljepšom i sjajnom, povećavaju sposobnost učenja, a preporuča se i trudnicama. Naše tijelo ne može proizvesti esencijalne masne kiseline i zato je neophodno unositi putem hrane. Dakle, ako ne konzumirate zaista veliku količinu plave ribe i morskih plodova, ovo je suplement koji vam je potreban.

 VITAMIN C

Najviše istraživan vitamin, pa se o njemu, očekivano, i najviše piše. Vjerovatno ga koristite kao dodatak prehrani kad obolite od gripe ili vas ulovi prehlada. Osim što vrlo snažno djeluje na imunitet i jača otpornost organizma, snažan je antikosidans, djeluje na stvaranje kolagena i regeneraciju tkiva.

U velikim dozama pomaže i kod smanjenja nivoa hormona stresa (kortizol). Dakle unos vitamina C će nam pomoći održati vitalnost i mladenački izgled.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.