ZDRAVLJE U KUĆI

Pomažu voda, čaj s medom i voće

Avaz.ba

16.8.2018

Prvi simptomi blage dehidracije su suh jezik i osjećaj žeđi pa je važno već tad posegnuti za tekućinom da tijelo ne bi dodatno dehidriralo i da se ne biste doveli u opasnost. Umjerena dehidracija, uz navedene simptome, koji će biti još izraženiji, manifestirat će se i smanjenim mokrenjem.

 Gubitak svijesti

Kod teške dehidracije pojavit će se ubrzan i sitan puls, ubrzano disanje, a u najgorim slučajevima i potpuni prestanak mokrenja te gubitak svijesti.

Dehidracija se najčešće razvija kao posljedica povišene tjelesne temperature, znojenja, tvrdokornog povraćanja ili proljeva. Pravilo je da, kad temperatura okoline prelazi 30 stepeni, treba povećati unos tekućine. Posebnu pažnju treba obratiti na starije ljude i djecu.

Izgubljenu tekućinu najbolje je nadoknaditi običnom vodom, a dobar izbor su i izotonični napici jer će oni nadomjestiti izgubljene elektrolite, natrij, kalij i hlorid. Povećanu potrebu za tekućinom imaju sportisti i tjelesno aktivni ljudi, ali i muškarci te trudnice i dojilje.

 Nadoknada minerala

Trebalo bi, posebno ljeti, izbjegavati pretjerano ispijanje alkohola, unos soli i proteinske hrane jer ona dodatno dehidrira organizam. Dobro je razviti naviku pijenja biljnih čajeva zaslađenih kašičicom meda. Spriječit će se dehidracija te nadoknaditi tekućina i minerali izgubljeni znojenjem.

Jedan od najboljih izvora tekućine su voće i povrće s velikim udjelom vode. Povećajte unos lubenice, krastavaca, jagoda, dinja, breskvi, zelene salate, tikvica i paradajza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.