ZDRAVLJE U KUĆI

Šta ženama najčešće nedostaje

Dešava se da se povodimo za modom jedući hranu o kojoj se u tom trenutku najviše govori i piše, često isključivo u reklamne svrhe, dok se na neke druge namirnice, svakodevno dostupne, jednostavno zaboravlja

"Zdravlje u kući"

26.8.2018

Zdrava prehrana zapravo znači unošenje svih potrebnih nutrijenata, naročito onih esencijalnih, kako bi naš organizam savršeno funkcionirao. No, to vrlo često nije slučaj, jer se povodimo za modom jedući hranu o kojoj se u tom trenutku stvara najveća buka, koja se najčešće reklamira, dok se na neke druge namirnice, svakodevno dostupne, jednostavno zaboravlja.

Upravo zato nutricionisti ženama savjetuju konzumiranje što više sirovih namirnica, uz raznovrsnu prehranu, kako bi nadoknadile nedostatak nutrijenata.

Sirova hrana ima najviše vitamina i minerala. Treba kombinirati što više različitih namirnica kako bi se dobilo sve što je tijelu potrebno. Treba jesti i fermentiranu hranu, što često zaboravljamo, poručuju nutricionisti.

Stoga, evo liste 6 nutrijenata koji ženama najčešće nedostaju:

 1. Folati - smanjuju rizik od raka i potiču stvaranje novih stanica u tijelu. Folata ima u avokadu, kelju, slanutku i leći.

 2. Magnezij - pomaže mišićima i živcima, regulira krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Ima ga u smeđoj riži, sezamu, avokadu, slanutku.

 3. Vitamin B12 - podiže raspoloženje i energiju, pomaže kod probave, čuva zdravlje srca, kože i kose. Ima ga u morskim plodovima, jogurtu, žitaricama, no tijelo ga teško apsorbira iz hrane.

 4. Vitamin D3 - pomaže apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju te smanjuje rizik od gripe, dijabetesa i raka. Tijelo ga dobiva sunčanjem, a ima ga u nekim gljivama i iznutricama.

5. Vitamin E - vrlo snažan antioksidans. Balansira hormone, jača kosu, obnavlja kožu, ublažava PMS. Kao i vitamini B i D, gubi se kuhanjem namirnica. Najviše ga ima u orašastim plodovima, sjemenkama, ribljem ulju.

 6. Vitamin K2 - vrlo važan za srce, mozak, kosti i oralno zdravlje. Ima ga u tvrdim sirevima, žumanjcima i lisnatom, zelenom povrću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.