POSLJEDICE

Rana pojava sijedih povezana je sa stresom

Kosa posijedi kad ćelije koje proizvode pigment, a koje se nalaze odmah uz folikul kose, prestanu oslobađati melanin

Za većinu, prvi znakovi sijedih vlasi dolaze u tridesetim ili četrdesetim godinama. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

11.9.2018

S obzirom na to da živimo u kulturi u kojoj se 36-godišnja Kejt Midlton (Kate Middleton) nađe na naslovnici časopisa jednostavno zato što nije bojila kosu, može se slobodno reći da su prve sijede u kosi osjetljiva tema, posebno u novije vrijeme, kad su svi opsjednutoj mladošću.

Odumiranje ćelija

Za većinu, prvi znakovi sijedih vlasi dolaze u tridesetim ili četrdesetim godinama, ali se nekima pojavljuju već tokom dvadesetih. Kosa posijedi kad ćelije koje proizvode pigment, a koje se nalaze odmah uz folikul kose, prestanu oslobađati melanin.

Prijevremena pojava sijedih vlasi je u većini slučajeva genetički predodređena, ali može biti i rezultat autoimune bolesti. U pravilu, ako su vaši roditelji posijedili u mlađoj dobi, vjerovatno ćete i vi.

Prijevremena pojava sijedih direktno je povezana sa prekomjernim stresom. Istraživanje provedeno 2013. godina na Univerzitetu u Njujorku potvrdilo je da stres ima direktan utjecaj na odumiranje ćelija u folikulama kose, koje potom ne proizvode melanin potreban za stvaranje pigmenta.

Kod autoimunih bolesti, ćelije tijela napadaju jedne drugu pa se tako pod napadom mogu naći i ćelije zadužene za pigmentaciju. To se zna dogoditi kod bolesti kao što su bolesti štitnjače ili endokrinog sistema.

Vitamin B12

Anemija vitamina B12, poznata i kao perniciozna anemija, događa se ljudima koji imaju nizak broj crvenih krvnih ćelija. To se događa jer njihovom tijelu nedostaju tvari koje im pomažu da apsorbiraju dovoljno vitamina B12.

Jedan od simptom anemije vitamina B12 je sijeda kosa. Drugi simptomi uključuju proljev ili zatvor, nedostatak energije, gubitak apetita, blijedu kožu...

Pušenje

Termin "pušačka kosa" odnosi se na pojavu sijedih kod ljudi mlađih od 30 godina koji puše kutiju ili više cigareta dnevno. U provedenom istraživanju na malom uzorku naučnici su kod ispitanika pronašli da pušači imaju veći broj sijedih koje su se ranije pojavile.

Hemikalije

Ukoliko često farbate kosu i koristite razne druge hemikalije, ona će najviše patiti. Isto vrijedi i za često korištenje fena ili pegle za kosu. Bilo koja vrsta zlostavljanja kose, jednostavno, teško pada boji i ona blijedi. Loše stanje vlasište može biti jedan od glavnih uzroka.

Starenje

Kosa opada i izrasta nova, a ćelije koje proizvode pigment u vlasima, iznova i iznova se pokreću. No, kako starimo, one na neki način slabe i ovu funkciju vrše znatno usporenije.

Posebna njega

Osim bojenja, zapravo najboljeg prikrivanja sijede kose, važno je koristiti dobre šampone, regeneratore, maske i ostale proizvode koji će hraniti vlasi. Sijede vlasi često budu mnogo oštrije i suhe.

Nema povratka

Do sada, nažalost, nema nijedne naučne potvrde da će bilo kakvi losioni, kreme ili serumi spriječiti rast sijedih vlasi. Jedini slučajevi kada sijeda kosa prestaje rasti jeste ako se radi o bolesti zbog koje se to i dogodilo pa pojava prestaje nakon izlječenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.