ŽLIJEZDE

Nervoza proizvodi „mirisni" znoj

Toplije vrijeme potiče organizam na znojenje, odnosno prirodno hlađenje

ostoje tri vrste znoja: znoj od vrućine, vježbanja i stresa. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

17.10.2018

Postoje tri vrste znoja: znoj od vrućine, vježbanja i stresa. Od ova tri podsticaja znoj usljed stresa najteže se kontrolira, a kao posljedicu ima jak i neugodan miris. Imate li problema sa stresnim situacijama, vi ste zapavo biološki programirani da lučite "mirisni" znoj.

U normalnim okolnostima znoj na koži vas hladi da se ne pregrijete. Kad je vruće ili radite nešto fizički zahtjevno temperatura postupno raste, a unutarnji termostat, koji se nalazi u hipotalamusu, priznaje da je bolje napraviti nešto što će vas ohladiti i aktivira oslobađanje neurotransmitera.

Transmiteri, opet, upućuju signale milionima potkožnih (znojnih) žlijezda po cijelom tijelu da počnu proizvoditi znoj. Kako znoj isparava, odnosi toplinu i hladi vas.

Čim dođe do povećanja temperature u kasno proljeće i ljeto, tada se svako znoji pa možete očekivati da ćete se znojiti i vi. Takvo znojenje je prirodni odgovor tijela na vrućinu.

Mutan znoj je znak...

Sasvim je drugačija priča kad se iživcirate zbog recimo gužve ili čekanja u redu. Tada se uzbuđuje nervni sistem koji povisuje razine adrenalina i kortizola koji počinju kolati krvotokom.

Podiže se i broj otkucaja srca te se oslobađa znoj iz potkožnih žlijezda i apokrinih žlijezda koje se nalaze u predjelu pazuha i stidnih dijelova tijela. U ovom slučaju nema zagrijavanja, a znoj probija u istoj sekundi.

Svaki znoj može izazvati neugodne mirise, ali znoj uslijed stresa je vrlo jak i brzo se javlja. Kada se znojite, hranite bakterije koje prirodno žive na vašoj koži, a zapravo "njihova probava" stvara neugodne mirise.

Dok su potkožne izlučevine 99 posto voda s nešto elektrolita, znoj usljed stresa sadrži i do 20 posto masti i bjelančevina. Takav znoj je mutan i bjeličaste boje, a bakterije luduju za takvom "hranom". I proizvode vrlo neugodne mirise.

Evolucijsko opravdanje za neugodne mirise je da nijedna životinja ne želi smrdljiv plijen. Istraživanja pokazuju i da ljudi mogu podsvjesno prepoznati razliku između znoja zbog straha i običnog znoja sugerirajući okolini da je moguća opasnost u blizini.

 Otklanjanje nervoze...

Znojenje zbog tjeskobe je prirodna fiziološka reakcija. Prva i najbolja stvar što morate učiniti ako želite spriječiti znojenje je pokušati smanjiti tjeskobu.

Možete pokušati s dubokim disanjem, jačanjem samopouzdanja pozitivnim mantrama, ili se pokušati osloboditi zatvorenosti plesom. Ili, možete svoju tjeskobu iskoristiti kao svoju prednost.

Naš sistem reakcije na stres dobiva informacije o stresnim situacijama kroz prizmu percepcije. U situacijama koje ne volimo kao što su javni govori i slično, znakovi uzbuđenja (znojni dlanovi, ubrzani rad srca) tumače se kao znakovi nervoze.

Međutim, ti isti znakovi uzbuđenja mogu se tumačiti kao uzbuđenje iz neke druge situacije kao što je nervoza prije sportskog meča. Način na koji vrednujemo odgovor našeg tijela i naša sposobnost da se nosimo s njim, direktno utječe na način na koji reagiramo na stres.

Kako smanjiti mokre tragove

Znojenje je prirodno i dobro, ali nam mokri otoci na odjeći ispod pazuha ipak smetaju, pogotovo ako su veliki i uočljivi u krivo vrijeme i na krivom mjestu. Kako smanjiti mokre (i često smrdljive) tragove?

* Prehrana - Do prekomjernog i čestog znojenja može dovesti i pogrešna prehrana. Izbjegavajte ljutu i jako začinjenu hranu te ledeno hladna pića, a smanjite konzumaciju alkohola, kafe i nikotina. Važno je nadoknaditi tekućinu koju tijelo gubi znojenjem i to najbolje mlakom vodom.

* Dlake ispod pazuha - Obrijati ili ostaviti, pitanje je sad? Ako zanemarimo estetski aspekt, dlake ispod pazuha ne pojačavaju znojenje niti neugodne mirise. Jedina prednost brijanja je što antiperspiranti, ako nema dlaka, lakše dopiru do žlijezda znojnica.

* Dezodorans - Niti jedan dezodorans neće pomoći ako područje ispod pazuha prije nanošenja dezodoransa temeljito ne operemo sapunom i vodom. U dezodoransima s oznakom "antiperspirant" nalaze se aluminijeve soli koje mogu prouzročiti osip ili crvenilo kože, a navodno i ozbiljne bolesti poput raka dojke (iako ne postoje službeni dokazi). Također, izbjegavajte dezodoranse koji sadrže triklosan (pesticid), a prednost dajte prirodnim proizvodima.

* Prirodna sredstva protiv znojenja - Iskustva pokazuju da količinu znoja mogu smanjiti čaj od kadulje i sirće. Učinak čaja postaje osjetan nakon dvije sedmice primjene, a tokom tog perioda potrebno je ispijati litru čaja na dan. Sirćetom, odnosno mokrom krpom natopljenom sirćetom potrebno je jedan do dva puta sedmično premazati pazuho nakon tuširanja.

Možete probati i ovaj recept koji je baziran na soku od limuna i sodi bikarboni. Uzmite limun i iscijedite a zatim blaznicom utapkajte limunov sok ispod pazuha i završite sa sodom bikarbonom. Ovi sastojci će apsorbirati znoj i vaša pazuha učiniti mirisnim.

Konzumiranje grožđa je još jedan način da se zaustavi znojenje. Tvrdi se da grožđe ima sposobnost da vaše tijelo zadrži svježim. Sok od grožđa kao i sok od paradajza su prirodni istrebljivači znoja.

 Tragovi na odjeći

Znoj i dezodorans mogu na odjeći ostaviti neugodne tragove, najčešće žute, koje klasično pranje često ne može ukloniti. Osim što ne izgledaju lijepo, tragovi imaju neugodan miris koji se širi i kada je tijelo potpuno čisto.

Područja na odjeći koja su ispod pazuha stoga natopite sirćetom i ostavite da stoji nekoliko sati (što duže to bolje ali pazite da se ne osuši). Nakon toga odjeću operite u perilici. Za tvrdokorne mrlje preporučuju se i limunska kiselina ili prašak za pecivo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.