LJEPOTA I NJEGA

Ne vjerujte kad vam ovo kažu o kosi

Neće vam kosa biti sjajnija od ispiranja hladnom vodom, a ni stalno raščešljavanje neće ojačati njen korijen

Kosa je najljepši ukras žene. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

22.10.2018

Kosa je najljepši ukras žene, ali dobra frizura i zdrava kosa nisu nešto što pada s neba, već zahtijeva pomnu brigu. Ako je žena neraspoložena, prvi je lijek odlazak frizeru i promjena frizure. Međutim, mada se o kosi mnogo govori i piše, većina još vjeruje u neke priče koji su daleko od istine. Pa koji su to najčešći mitovi o kosi?

Mit boj 1: Često šišanje podstiče rast kose

Često šišanje vrhova kose uopće ne utječe na folikule koje su bitne za rast kose. Šišali vi kosu ili ne, ona će rasti najviše po dva centimetra mjesečno. Šišanje ispucalih vrhova stvara iluziju malo gišće kose, jer kad su vrhovi ispucali, kosa izgleda rjeđa.

Mit broj 2: Kad dugo koristite isti šampon, on prestane djelovati

Da bi kosa bila čista ne morate stalno mijenjati šampon. Ali ako ste tek počeli bojiti kosu ili češće koristite uređaje za „peglanje" ili uvijanje kose, dobra je ideja da počnete koristiti hidratizirajući šampon, aklo ga dosad niste koristili. Inače, nema svrhe mijenjati šampon.

Mit broj 3: Hladna voda za ispiranje čini kosu sjajnijom

Nastranu što je poslije pranja toplom vodom ispiranje hladnom neugodno, besmisleno je tvrditi da će nakon takvog postupka kosa bitiu sjajnija. Kosa ne sadrži žive ćelije pa ne može reagirati na toplo i hladno. Umjesto da se smrzavate pod hladnim tušem, za sjaj kose koristite regenerator.

Mit broj 4: Svaki dio kose svakodnevno raščešljate sto puta

Kao takvim postupkom raspoređujete prirodnu masnoću ravnomjerno po kosi, pa će ona biti zdravija i sjajnija. To uopće nije tačno. Zapravo, stalno češljenje izaziva trenje u kosi što dovodo do oštećenja i lomljenja pa kosa izgleda mrtva ili kovrčava. Zato se češljajte širokim češljevima bez pretjeranog raščešljavanja.

Mit broj 5: Rjeđe koristite šampon pa će kosa biti manje masna

Možete kosu prati šakom šampona ili bez njega, ali ona će biti jednako masna. Manje šampona uopće ne utječe na lojne žlijezde jer na njih utječu geni i hormoni. Ali ako koristite malo šampona, na tjemenu će se nakupiti više masti i prljavštine, to će iritirati vlasište i kosa će slabije rasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.