LJEPOTA I NJEGA

Ulja za brži rast noktiju

Pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok

Na rast noktiju utiče i način ishrane. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.10.2018

Da li znate da nokti brže rastu tokom toplih, sunčanih perioda godine? To će reći da su ljetni mjeseci idealni za to. Ipak, ako želite ubrzati ovaj proces, možete to učiniti uz pomoć prirodnih ulja.

* Mješavina maslinovog ulja i limunovog soka je najjednostavniji recept za prirodni rast noktiju. U dvije kašike ulja stavite 10 kapi limunovog soka. Svakog drugog dana time premažite bijelu površinu noktiju.

* Ostala ulja koja imaju sličan učinak na kosu i kožu su: bademovo, arganovo, ulje od sjemenki bundeve, sjemenki lana, ricinusovo ulje... Ulje jojobe i kokosa ima sličan efekat kada je riječ o ubrzanom rastu noktiju.

* Odličan izbor je i vitamin E. Istisnite ga iz kapsule i svakodnevno time trljajte nokte. Nokti ne samo da će biti duži već i čvršći.

* Esencijalna ulja koja će u kratkom vremenskom roku poboljšati kvalitet noktiju su ono od čajevca, lavande, sandalovine, jagorčevine, rastavića, a dobar je i pačuli. Možete ih koristiti pojedinačno ili od njih, za postizanje boljih rezultata i prijatnijeg mirisa, napravite mješavinu po želji.

Na rast noktiju utiče i način ishrane. Poželjno je korišćenje suplemenata, ali je važno da oni sadrže biotin, dio kompleksa vitamina B koji djeluje najbolje u spoju sa vitaminom B12.

Najbolji prirodni način za postizanje boljeg kvaliteta noktiju jeste da jedete više hrane bogate proteinima. Lisnato povrće, sjemenke i orašasto voće sadrže važan protein koji će tijelo pretvoriti u keratin. U ishranu uključite i više namirnica bogatih vitaminom C.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.