KORISNO

Simptomi na stopalima otkrivaju moguće bolesti

Mogli biste se iznenaditi koliko o vlastitom zdravlju možete naučiti gledajući stopala. I koliko je bitno voditi dobru brigu o njima

Najčešća bolest stopala je dislociranost zgloba nožnog palca. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

29.10.2018

Sljedeći put kada posjetite liječnika promotrite malo i stopala, jer simptomi na njima mogu biti putokaz prema mogućim bolestima i alarm da se pobrinete za zdravlje.

Prosječna osoba svaki dan napravi 10.000 koraka. To znači da propješači oko 185.000 kilometara tokom života, što odgovara hodanju oko opsega Zemlje četiri puta. Svi ti kilometri ostavljaju trag na stopalima, jednom od najzanemarenijih dijelova tijela.

Dr. Suzanne Levine, ortopedica i autorica knjige My Feet are Killing Me kaže da neki simptomi na stopalima otkrivaju podosta o zdravlju:

* Ako su vam nokti na stopalima krhki, vjerojatno imate neki nedostatak vitamina ili minerala;

* Ravna stopala mogu ukazivati na Raynaudovu bolest;

* Kvrge na prstima mogu biti povezane s reumatoidnim artritisom;

* Crveni čirevi i pečenje stopala mogu biti simptom nedostatka vitamina B12 ili znakovi dijabetesa.

Dakle boja, oblik i tekstura stopala mogu signalizirati da možda imate dijabetes, da ste deformirali noge visokom petom, imate lošu cirkulaciju ili srčane probleme.

Pa, ipak, iako problem na stopalima prije ili kasnije osjeti oko 75 posto osoba, većina zbog toga ne odlazi liječniku. No, ovaj problem ne smije se zapostavljati.

Najčešća bolest stopala je dislociranost zgloba nožnog palca i češći je u žena. Problem može biti nasljedan, ali ga uzrokuje i nošenje cipela s visokom potpeticom.

Dr. Levine naglašava važnost kupnje udobne cipele. One ne moraju biti preskupe, ali moraju biti udobne. Ni visokih peta se ne morate odreći, ali nosite ih rijetko i kraće. Za veće udaljenosti treba vam par udobnih cipela.

Stopala sadrže četvrtinu kostiju ljudskog tijela, 26 kostiju, 33 zgloba, 107 ligamenata i 19 mišića i tetiva. One su složen i važan dio našeg tijela i mi se moramo brinuti za njih. Dr. Levine kaže:

- Mi bismo trebali njegovati noge na isti način na koji pazimo naše lice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.