ISTRAŽIVANJA

HPV uzrokuje rak pluća?

Smatra se odgovornim uzrokom 95 posto slučaja analnog raka, 65 posto slučajeva vaginalnog raka, 35 posto raka penisa te 60 posto raka grla i ustiju

Mogući uzrok maligne bolesti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

31.10.2018

Osim što predstavlja najčešći uzrok raka vrata maternice te grla i ustiju, sada je HPV povezan s rakom pluća kod nepušača! Do ovog su zaključka stigli istraživači Centra za rak Fox Chase koji su proučavali tumore pluća nepušača. 

Samim time što su eliminirali pušenje kao mogući uzrok maligne bolesti, američki su stručnjaci mogli sagledati druge važne faktore unutar same ćelijske strukture tumora odgovorne za razvijanje raka pluća. Pronašli su dokaze integriranog HPV-a unutar DNK tumorskih ćelija, što upućuje na to da ovaj virus može biti pravi uzrok, a ne samo slučajna pojava u tumorima. Svoje su otkriće predstavili na godišnjem kongresu Američke udruge za istraživanje raka, nedavno održane u Washingtonu. 

HPV se smatra odgovornim uzrokom 95 posto slučaja analnog raka, 65 posto slučajeva vaginalnog raka, 35 posto raka penisa te 60 posto raka grla i ustiju. HPV se najčešće prenosi spolnim odnosom, no i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.