LJEPOTA I NJEGA

Prirodni čuvari vaše kose

Gubitak od sto vlasi dnevno smatra se normalnim, gubitak više od 300 vlasi može biti znak problema

Kosa je sklonija jačem ispadanju ljeti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

1.11.2018

Ako ste mislili da je ispadanje kose samo muški problem, varate se! S ovom se pojavom suočava sve veći broj pripadnica nježnijeg spola. Prirodni ciklus kose nalaže da ona mora ispasti jednog dana.

Gubitak od sto vlasi dnevno smatra se normalnim - sjetite se samo svih tih silnih dlaka koje nalazite na podu kupaonice, u kadi ili na četki... Također, kosa je sklonija jačem ispadanju ljeti jer je isušena, ispucana, a korijen je znatno oslabljen.

S druge strane, gubitak više od 300 vlasi može biti znak problema. Značajna prorijeđenost vlasi (alopecija) stanje je uzrokovano starenjem ili genetikom.

Prehrambeni nedostaci i neadekvatan unos nutrijenata mogu ostaviti traga na našoj kosi, jednako kao i na koži. Na svu sreću, biljke koje se koriste tisućama godina stoje vam na raspolaganju za (ponovni) rast zdrave i čvrste kose.

Pokušajte sa sljedećim prijedlozima tretiranja problema ispadanja kose prirodnim putem:

1. Tretmani vrućim uljem; Možete koristiti bilo koje prirodno ulje - maslinovo, kokosovo ili kanolino. Zagrijte ga tako da je toplo - nipošto vruće - i umasirajte u vlasište. Glavu pokrijte kapom za tuširanje i pričekajte sat vremena. Kosu isperite šamponom kao i inače.

2. Prirodni sokovi: Vlasište možete izmasirati i sokom bijeloga luka, luka ili đumbira. Riječ je o izuzetno ljekovitim biljkama i začinima koji se koriste stoljećima. Za najbolje rezultate umasirajte sok i ostavite preko noći. Ujutro temeljito isperite šamponom.

3. Aloe vera: Gel aloe vere umiruje kožu oštećenu iritacijom, upalom ili ozljedom i djeluje protuupalno. Masiranjem vlasišta gelom ove biljke možete uspostaviti idealni pH, što pomaže rastu kose. Također, korištenjem aloe vere zadržavate vodu, a s obzirom na to da jedna četvrtina kose otpada na vodu, ova bitna funkcija omogućuje njegovane vlasi.

4. Zeleni čaj: Ovaj je popularni napitak prirodni lijek za mnoga stanja i bolesti, pa tako i za oslabljenu kosu sklonu ispadanju, s obzirom na to da sadrži antioksidanse koji sprečavaju gubitak kose, a ujedno pojačavaju rast novih vlasi. Skuhajte zeleni čaj, pričekajte neka bude topao, ne vruć i njime isperite kosu. Lagano ga umasirajte u vlasište te ostavite sat vremena. Isperite vodom.

5. Meditirajte: Vjerovali ili ne, često je pravi razlog ispadanja kose stres (Stres je i začin života i tiho samoubistvo!). Napetost na poslu, stotinu obaveza kod kuće, mnoge uloge koje imamo u životu i nedostatak vremena za razgovor sa samima sobom često rezultira preopterećenošću i stresom. Meditacija vam može pomoći u opuštanju, a tako i vraćanju hormonalna ravnoteže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.