NJEGA

Obračunajte se s borama

Crvena paprika, limun, špinat samo su neke od namirnica kojima si možete pomoći da se bore ne vide još neko vrijeme

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.11.2018

Bore su jedan od znakova vremena koji nije moguće izbjeći, ali koji je uz određene životne navike moguće odgoditi ili barem ublažiti. Slijedi nekoliko zanimljivih činjenica koje će vam pomoći da otkrijete sve što treba znati o borama i kako se boriti s njima.

Zeleni čaj

Dobro je što u svakoj drogeriji i apoteci postoje kozmetički proizvodi namijenjeni njezi kože i ublažavanju bora, a možete i sami napraviti proizvod s kojim će koža dobiti sve što joj je potrebno, dovoljnu količinu hidratacije kao i elastičnost.

Pored brojnih proizvoda koji garantiraju uspješnu borbu protiv bora, dobro je znati šta sve može dovesti do bora i što je potrebno učiniti kako se one ne bi još pojavile.

Naučnici su dokazali da prehranu treba obogatiti namirnicama koje u sebi imaju dovoljnu količinu vitamina C i E. Ne treba zaboraviti ni na zeleni čaj i soju.

Radi se o namirnicama koje uspješno štite organizam od štetnih tvari, doprinose lijepom, sjajnom i glatkom izgledu kože, zahvaljujući čemu će bore biti manje vidljive.

Voda je saveznik

Crvena paprika, limun, špinat samo su neke od namirnica kojima si možete pomoći da se bore ne vide još neko vrijeme. Kako biste se uspješno borili protiv bora, potrebno je piti što više tekućine. Voda je najbolji saveznik bilo kojem organizmu, a kako i ne bi bila kada pruža dovoljnu količinu hidratacije organizmu, time mu pomaže da se riješi štetnih tvari, a koži da zadrži elastičnost.

Postoje brojne negativne navike koje mogu doprinijeti ne samo problemima sa zdravljem nego i ranijoj pojavi bora. U pitanju je pušenje, pa bi bilo dobro razmisliti o tome da jednom zauvijek zaboravite na cigarete.

Tokom noći

Izbjegavajte spavanje svake večeri na istom boku, s obzirom na to da se koža s vremenom naborava na istom mjestu. Umjesto spavanja na boku, bilo bi dobro mijenjati položaj ili više spavati na leđima.

Neprospavana noć

Ne treba zaboraviti da nekoliko neprospavanih noći ima posljedice. Nastojite se svaku noć naspavati kako biste ujutro bili odmorni i kako se umor ne bi primijetio na licu. Nažalost, nespavanje će utjecati na izgled vaše kože, koja će s vremenom biti sve umornija, a bore sve izraženije.

Čišćenje

Statistike pokazuje da je ključni korak u njezi čišćenje lica. Žene na to dnevno troše samo 20 sekundi, a muškarci još i manje. Da bi lice bilo spremno za nanošenje i djelovanje maske, nakon čišćenja nužan je i piling kože.

Maske

Za potpuno i učinkovito djelovanje većine maski moramo osigurati barem petnaestak minuta. Kako vas ne bi mučio sindrom ukradenog vremena, neka to bude i ritual za dušu. Dok je maska na licu, nakratko se, naime, opustite uz knjigu, meditirajte, sanjarite, slušajte muziku...

Kreme

Što se tiče proizvoda, hidratantne kreme i kreme sa zaštitnim faktorom ključne su u održavanju mladolike kože. Manje nakupine bora pojavljuju se zbog gubitka kolagena i pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama, stoga je za njihovo sprečavanje potrebno nanositi kreme koje sadrže zaštitni UV faktor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.