KORISNO

Pivski kvasac za oči i jetru

Najbolje ga je uzimati suhog, s vodom i uz glavne obroke jer ga tako organizam u potpunosti iskorišćava

Pomaže nestanku akni, otklanja umor, održava ravnotežu crijevne flore. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.11.2018

Pivski kvasac je u narodnoj medicini poznat kao lijek za mnoge bolesti. Preporučuje se u svim životnim dobima jer štiti jetru, oči, kožu, pomaže nestanku akni, otklanja umor, održava ravnotežu crijevne flore, sprečava mučninu, ublažava teškoće sa varenjem i podstiče gubljenje težine.

Najbolje ga je uzimati suhog, jer ga tako organizam u potpunosti iskorišćava, sa vodom, uz glavne obroke. Dnevna doza podijeljena u tri jednaka dijela, treba da iznosi između šest i deset grama.

U svježem stanju ga ne treba uzimati jer se brzo kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje. Uz to, gljivice kvasca u organima za varenje uzimaju vitamine B grupe iz hrane, koje su im potrebne za razmnožavanje. Tako organizam ostaje uskraćen za ove vitamine i druge hranjive sastojke iz hrane.

Od korisnih sastojaka u pivskom kvascu posebno se ističu proteini, jer su slični proteinima životinjskog porijekla. Šećer, željezo, oligoelementi i vitamini, posebno B grupe, sastojci su koji daju izuzetnu vrijednost pivskom kvascu.

Suhi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji više bolesti. Pomaže kod dijabetesa, oboljenja organa za varenje, upale želudačne sluzokože, čira na želucu, oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora.

Pivski kvasac trebalo bi uzimati bar dva puta godišnje i to u trajanju od dva mjeseca, jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo djelovanje. U slučaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlječenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.