LOŠE NAVIKE

Zašto se kosa brzo masti

Ako kosu često perete vrućom vodom, isušujete tjeme i žlijezdama šaljete signal da luče još masnoće

mi sami, radeći neke stvari pogrešno, nesvjesno činimo kosu masnom. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

27.12.2018

Masna kosa stavlja nas na muke, jer se već drugog dana nakon pranja razdvaja na tjemenu. Kao i sa mnogim drugim stvarima, genetika je važan faktor, ali i navike igraju veliku ulogu u tome koliko tjeme proizvodi sebuma, supstance koja utječe na to kakva će kosa biti: suha, masna ili normalna.  

Lak i gelovi

I mi sami, radeći neke stvari pogrešno, nesvjesno činimo kosu masnom, a jedna od njih je pranje kose vrućom vodom.

Teško bi bilo oprati je hladnom vodom, ali ako je često perete vrućom, štetite tjemenu, jer ga isušujete pa žlijezdama šaljete signal da luče još masnoće. Za vrijeme toplih dana, možemo izdržati mlaz hladne vode na tjemenu, a kad dođu hladni dani, pokušajte koristiti mlaku vodu.

Ni pranje kose svakog dana nije dobro rješenje, jer tako isušujete tjeme pa će se kosa više mastiti. Previše regeneratora kosu čini masnom. Koristite ga pažljivo i zapamtite da ga nije potrebno nanositi i na tjeme. Malu količinu umasirajte na vrhove te dobro isperite mlakom vodom.

Želite li postojanu frizuru, lak za kosu u tome će pomoći, baš kao i razni gelovi i pjene. Ali, svi ti proizvodi u sebi sadrže razne hemikalije koje će kosu, ako ih koristite prečesto, činiti masnom.

Pranje češlja

Morate redovno prati četku i češalj, jer ako ih koristite duže vrijeme a da ih niste oprali, prljavština s njih prijeći će na kosu.

Veoma je važno da prestanete dirati kosu. Ruke su prljave i često znojne pa sve što se nalazi na njima, prenosite na kosu, što je itekako masti.

Dovoljno šampona

Prilikom pranja kose ne smijete nanositi premalo šampona. Zbog toga bi kosa mogla postajati sve masnija. Ulje i odumrle ćelije kože tada se talože na vlasištu i otežavaju kosu. Ni stalno korištenje suhih šampona nije preporučljivo, jer se oni tako mogu taložiti na tjemenu.    

Ne peglajte često kosu

Ako svakog dana peglate kosu, to može dovesti do toga da ona izgleda još masnije. A osim toga, ispeglana kosa leži uz glavu i dolazi više u kontakt s licem i tako izgleda masnija. Zato prorijedite peglanje i pronađite neku ležerniju frizuru koja vam pristaje.

Poboljšajte ishranu

Da biste kosu održali duže čistom, pokušajte smanjiti unos masti i pržene hrane. Isto važi i za šećere, bijeli hljeb i konzerviranu hranu. Umjesto ovih namirnica, potrudite se da unosite što više voća i povrća, mliječnih proizvoda, nemasnog mesa i oraha. Na ovaj način će znojne žlijezde smanjiti aktivnost na minimum.

Koristite marame, trake, rajfove...

Ne izbegavajte ukrase za kosu. Koristite marame, rajfove, trake i druge stvari koje mogu prikriti činjenicu da ste sinoć preskočili pranje kose. Ako imate šiške, možete oprati samo njih, a ostatak kose vežite u rep i ukrasite zanimljivom trakom. Čak i ako imate kratku kosu, ovo vam može pomoći. 

Češljanje prije spavanja

Ponekad ste uvečer umorni i jedva čekate da legnete u krevet, ali ne zaboravite da počešljate detaljno kosu prije spavanja, a zatim je skupite u lagani rep ili pletenicu. Ujutro nećete imati problema sa masnom kosom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.