SAVJETI

Kako najbrže možete uništiti svoja stopala?

Osim očiglednog nedostatka zaštite, zbog izloženosti stopala, japanke, vaša najdraža ljetna obuća može vam itekako biti štetna za stopala, kosti i tetive

Stopala su glavni oslonac cijelog tijela. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.12.2018

U njima noge izgledaju privlačno i slobodno. Japanke su mnogima najdraža ljetna obuća. Međutim, ako pretjerate sa nošenjem mogu prouzrokovati nekoliko zdravstvenih problema.  

„Stopala su glavni oslonac cijelog tijela. Ona su baza skeleta", izjavila je Džeki Sutera, ortoped iz Njujorka. Međutim, kao i kod svega drugog, važna je umjerenost. Ukoliko japanke nosite samo na plažu, a nisu vaša omiljena obuća za svaku priliku, ne mogu vam naštetiti.

Dva stručnjaka, ortoped Keri Zinkin i portparol Američkog udruženja ortopeda i Džeki Sutera, otkrile su šta se tačno dešava stopalima kada obujemo japanke.

Zbog tankog sloja tkanine ili gume koja drži vašu nogu uz japanku, dok ih nosite prstima morate grabiti japanku i na taj način naprežete mišiće i tetive koji zbog napora mogu boljeti ili se čak upaliti.

Hodanje u tankim japankama može prouzročiti i frakture u kostima stopala koje nastaju zbog trajne izloženosti traumi jer nemaju čvrst oslonac.

Istraživanje Univerziteta u Majamiju 2009. godine otkrilo je da par japanki na sebi ima 18 000 bakterija, uključujući i opasne stafilokoke, ali i neke bakterije iz fekalija.

Područje između prstiju koje je nezaštićeno i između kog stoji određeni materijal od kojeg je japanka napravljena, također se može oštetiti. Kod osjetljive kože može nastati crvenilo pa čak i plikovi.

U cipelama sa više potpore hodat ćete drugačije nego kada nosite japanke. U njima su vam koraci kraći i dodirujete zemlju sa manje vertikalne snage, što može dovesti do promjene vašeg prirodnog hoda i uzrokovati bolove u cijelom tijelu.

Zbog japanki možete imati i bolove u peti. Naime, ova obuća dozvoljava peti da se konstantno odiže od cipele zato što nije fiksirana pa se vremenom mogu pojaviti i bolovi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.