POGREŠNI IZBORI

Loše navike koje nas uništavaju

Moramo biti svjesni da ih se trebamo osloboditi ako želimo biti sretniji i živjeti „punim plućima“

Loše navike se daju ispraviti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.1.2019

I mali koraci i izbori koje svakodnevno pravimo mogu utjecati na naše mentalno zdravlje, i više nego što mislimo. Srećom, loše navike se daju ispraviti, ali moramo biti svjesni da ih se trebamo osloboditi ako želimo biti sretniji i živjeti „punim plućima“. 

Stalno sjedimo

Jedna od takvih navika je stalno sjedite. Sjedilački način života postao je uobičajen pa često i ne primijetimo koliko se malo krećemo. Dane provodimo u kancelariji, s posla se vozimo sjedeći u automobilu ili javnom prijevozu, a večeri najčešće provodimo gledajući TV ili sjedeći pred računarom.

Bez kretanja opada nam nivo endorfina i drugih hormona koji su zaslužni za dobro raspoloženje. Pola sata šetnje dnevno ili vježbanje dva puta sedmično mogu vam pomoći da se osjećate energičnije i zadovoljnije, bez obzira na okolnosti.

Većina poslova se obavlja u zatvorenim prostorima, što znači da već osam sati na dan provodite u kancelariji ili kod kuće. Ali, kina, restorani, kafići i slična mjesta na kojima mnogi provode slobodno vrijeme također nemaju pozitivan utjecaj. Provedete li nekoliko sati na dan vani, istražujući nova mjesta, postat ćete sretniji i samopouzdanje će vam porasti.

Bitno je da obraćamo pažnju na to kako doživljavamo stvari koje nam se događaju.

Pokušajte uživati u sadašnjem trenutku i ne dopustite da vam razmišljanje o nečem udrugom pokvari raspoloženje.

Bolje raspoloženje

Da bi nam život bio smislen i sretan, nije dovoljno da samo uzimamo. Davanje čini da se osjećamo bitnim i zadovoljnim. Čak i najmanja sitnica može vam pomoći da se osjećate dobro. Uz to, naučno je dokazano da bavljenje nekim kreativnim hobijem pomaže u borbi s depresijom, smanjuje stres i popravlja raspoloženje.

Povezanost s drugima 

Čak i ako volite sami provoditi vrijeme i imati svoj mir, svakom od nas je potrebno da se osjeća povezano s drugim ljudima. Ovo ne moraju biti samo vaši bliski prijatelji i članovi obitelji, već vas i druženje s osobama koje imaju slične interese može osloboditi stresa i podići vam samopouzdanje.

Ne morate sve fotografirati

Nasumično fotografiranje svega što vidite može loše utjecati na vaša sjećanja datog trenutka, pokazuje istraživanja. Učesnici istraživanja obišli su muzej, jedan dio njih fotoaparatom je bilježio svaki trenutak, a drugi su uživali u razgledanju. Rezultat je pokazao da su učesnici koji su samo razgledali jasnije opisali detalje posjete.

Sklonite toksične ljude od sebe  

Mentalno zlostavljanje nije rijetka pojava, posebno na poslu. Kada ste žrtva osobe koja cijedi pozitivnu energiju iz vas, to će definitivno utjecati na vaše raspoloženje. Pokušatje se skloniti od takvih ljudi, budite sami sebi na prvom mjestu.

Nemojte odugovlačiti

Imate pred sobom zadatak koji morate obaviti, ali vas iritira i sama pomisao na njega. Odlukom da odložite taj zadatak za kasnije, samo produžavate anksiozno stanje u koje ste upali. Uhvatite se u koštac sa tim, završite sve što prije, bit će vam mnogo lakše.


Ne radite više stvari odjednom

Razgovarate na telefon, pripremate doručak, pazite da vam kafa ne pokipi, i uz sve to držite dijete u naručju. Rijetko ko može izdržati takav tempo svaki dan. Morate da napravite plan i redoslijed i pridržavati ga se.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.