LJEKOVITO BILJE

Tri aduta za imunitet

Bijeli luk, đumbir i origano pravi su izbor za hladne dane jer ne samo da podstiču imunitet, nego je naučno dokazano i njihovo antimikrobno djelovanje

Đumbir djeluje kao karminativ. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

6.2.2019

I biljni svijet mora se štiti od prijetnji iz okoliša – klimatskih promjena, UV zračenja i mikroorganizama. Kako bi preživjele, neke biljke su razvile posebno moćne antimikrobne i antioksidansne mehanizme.  

Među biljkama koje se koriste u ljudskoj prehrani naročito se ističu bijeli luk, đumbir i origano. Kada ih uključimo u prehranu, od njihovih odbrambenih mehanizama ima koristi i naš imunitet.

Bijeli luk: uništava mikrobe, snižava pritisak i holesterol

Kad god se osjete slabima, stariji ljudi posegnu za bijelim lukom. Koristi se u liječenju tegoba dišnih puteva još od Hipokrata. U drevnoj indijskoj medicini primjenjuje se protiv kašlja. Kuhari bijeli luk cijene jer je nezamjenjiv začin mediteranske i kontinentalne kuhinje, a znanstvenicima je neiscrpan izazov.

Svakodnevna konzumacija bijelog luka može biti dobra odbrana od upalnih oboljenja. To je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika. On sadrži više od 100 biološki aktivnih komponenti, uključujući aliin, alicin, aliinazu i posebna sumporna jedinjenja.

Kada se bijeli luk isjecka ili sažvaće, enzimi alin i alinaza se spajaju dovodeći do hemijske reakcije koja proizvodi alicin. Zato bijeli luk treba ili sitno isjeckati i ostaviti da odstoji minutu-dvije prije nego što ga pojedemo, ili ga temeljno sažvakati, kako bi razvio puno djelovanje.

Alicin i sumporna jedinjenja koja sadrži bijeli luk moćni su antibiotski, antivirusni i antifungalni agensi koji, osim toga, nevjerovatno podstiču imunitet.

Bijeli luk doprinosi sniženju krvnog pritiska, nivoa holesterola u krvi, a pokazuje i antikancerogeno djelovanje.

Istraživači su pouzdano utvrdili da bijeli luk u većoj koncentraciji uništava bakterije jednako kao i široko korišćeni antibiotici. On efikasno djeluje i protiv virusa, kao i gljivica poput kandide.

Istraživanja su pokazala da bijeli luk može uništavati kancerozne ćelije u želucu, debelom crijevu, dojci i prostati. Njegova sumporna jedinjenja doprinose uklanjanju iz organizma teških metala kao što su živa, olovo i aluminij.

Origano: eliminira otporne bakterije i gljivice

Eterično ulje origana je izuzetno moćan prirodni antibiotik. Nedavno su proučavanja otkrila da origano efikasno uništava stafilokoke rezistentne na uobičajene antibiotike gotovo jednako kao i 18 antibiotika koji se trenutno koriste u te svrhe.

Snažni fenolni antioksidansi koje ulje origana sadrži uništavaju patogene bakterije, viruse i gljivice.

Na listi antioksidanasa Američkog ministarstva poljoprivrede, antioksidansna moć origana rangirana je 3 do 20 puta više od bilo koje druge biljke. Ulje origana je 3 puta jači antioksidans od borovnice, 12 puta jači od naranče i 20 puta jači od jabuke.

Ulje origana se koristi za dezinfekciju, pomoć u liječenju infekcija uha, nosa i grla, kandidijaze, kao i drugih bakterijskih i virusnih oboljenja. Pored toga, origano suzbija mehanizme upale i ometa stvaranje kanceroznih ćelija.

Jedno od jedinjenja koje doprinosi njegovom antikancerogenom ddjelovanju je ruzmarinska kiselina. Istraživanja su pokazala da fenolno jedinjenje karvakrol, koje origano sadrži, djeluje kao moćno protivupalno i antimikrobno sredstvo kada se doda u hranu ili se uzima u kapima.

Ulje origana djeluje znatno jače nego sušeni origano.

 Đumbir: olakšava varenje, smanjuje upale, eliminira bakterije, gljivice i parazite

U svom sastavu đumbir ima nekoliko isparljivih ulja koja mu daju karakterističnu aromu i ljutinu: zingeroni, šogaoli i gingeroli. Ta ulja djeluju kao moćni antibakterijski, antigljivični i antiparazitni agensi.

Pored toga, ona ometaju formiranje kanceroznih ćelija, a istovremeno pojačavaju sposobnost organizma da sam uništi već prisutne takve ćelije. 

Đumbir djeluje kao karminativ (smanjuje nadimanje i gasove u crijevima) i spazmolitik (opušta crijevni trakt), a istovremeno podstiče crijevnu peristaltiku.

Poznato je da pomaže smanjenju mučnine uslijed groznice, osjećaj jutarnje mučnine i mučnine od putovanja. Pored toga, đumbir podstiče stvaranje žuči, što olakšava varenje masnoća.

Đumbir je takođe prirodno sredstvo protiv upala i bola. Pokazano je da jedna komponenta zvana 6-gingerol značajno smanjuje produkciju veoma reaktivnog jedinjenja azota, azot-monoksida, koji brzo formira opasni oksidans, peroksinitrit. Pored toga, đumbir čuva tjelesne rezerve glutationa, koji je moćan antioksidans.

Kako bijelim lukom oboriti krvni pritisak

Bijeli luk opušta krvne žile te ih proširuje zbog čega krv lakše cirkulira pa se pritisak smanjuje. Za brzo snižavanje pritiska zgnječite tri česna bijelog luka te ga pojedite samog ili s malo kruha.

Važno je znati kako je bijeli luk najbolje gnječiti prije konzumacije jer tako potičemo enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin, moćan spoj kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.

Bijeli luk u jelima

1. Pomiješajte usitnjeni bijeli luk s maslinovim uljem, sjeckanim peršinom, mljevenom crvenom paprikom i biberom. Prelijte po narezanom kiselom kupusu i eto zimske salate. Odlično se uklapa uz meso s roštilja, meso u umaku, omlete, sir...

2. Prepecite kriške starog kruha, natrljajte ih bijelim lukom i pokapajte maslinovim uljem. Servirane s jogurtom čine laganu večeru.

3. Svježi sir pomiješajte s mljevenom crvenom paprikom i sitno narezanim bijelim lukom te za doručak namažite na kruh.

4. Sitno nasjeckani bijeli luk i vlasac dodajte u kefir i promiješajte.

Dva recepta za sirup od đumbira

1. Uzmite 4 čajne kašike kvalitetnog meda (najbolje manuke), 1 crveni luk, nasjeckani, 50 g đumbira. Izlijte med u zdjelu pa dodajte nasjeckani luk i naribani đumbir. Promiješajte i pustite smjesu da odstoji tokom noći. Konzumirajte jednu čajnu kašiku ove smjese pet-šest puta na dan. Ublažava kašalj te djeluje protuupalno, antivirusno i antioksidativno. 

2. Veliku šalicu oguljenog đumbira, dvije šalice šećera i dvije šalice vode stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu.

Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa kuhajte ga malo dulje od preporučenog vremena. Razmutite sirup s vodom, a pripravljenom soku možete dodati malo svježe nane ili matičnjaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.