VAŠA APOTEKA

Hibiskus protiv prehlade i visokog pritiska

Zahvaljujući sadržaju brojnih flavonoida čaj hibiskusa potpomaže detoksikaciju organizma i zaštitu jetre od otrova, ubrzava metabolizam i poboljšava rad štitne žlijezde

Čaj od ove biljke preporučuje se zimi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.2.2019

Zbog prisustva velike količine vitamina C i flavonoida, hibiskus djeluje jako antioksidativno i poboljšava odbrambene snage organizma. Stoga se čaj od ove biljke naročito preporučuje zimi, u vrijeme prehlada i gripe, jer snažno utječe na oporavak organizma. 

Posebno je cijenjen u ajurvedi, indijskoj tradicionalnoj medicini, kao i kineskoj narodnoj medicini. Iako se gaji u cijelom svijetu, prirodno stanište hibiskusa su topli i umjereni suptropski i tropski regioni.

Porijeklom je sa prostora današnje Indije i Kine, a smatra se da je u Evropu stigao 1731. godine, po povratku biologa sa istraživačkih pohoda u Aziji.

Rod hibiskusa, koji ima više od dvjesta vrsta, pripada porodici sljezova (Malvaceae).

Napitak izuzetnih svojstava

Zahvaljujući svojim sastojcima hibiskus veoma povoljno utiče na zdravlje.

U hibiskusu je prisutno čak trinaest aminokiselina od kojih je šest izuzetno važno za čovjekov organizam. Sadrži i veliku količinu vitamina C, kao i 7,5-9,5 procenata željeza, flavonoide, enzime, eterična ulja, voćne kiseline.

Hibiskus pokazuje odlične rezultate u vezi sa imunitetom jer utječe na njegovo podizanje i poboljšanje opšteg stanja organizma. Izvanredan je u slučaju prehlade, kašlja, upale grla.

Pomaže kod stomačnih problema, posebno u slučaju zatvora, jer djeluje kao laksativ (pospješuje pražnjenje creva). Djeluje i na ublažavanje grčeva u stomaku i materici, a služi i kao blag diuretik (podstiče izbacivanje suvišne tečnosti iz tijela).

To je veoma važno za bubrežne i srčane bolesnike, jer je kod njih česta pojava zadržavanja tečnosti u organizmu. Pomaže i kod poremećaja cirkulacije, nesanice, površinskih rana, osvježava dah.

Zahvaljujući sadržaju brojnih flavonoida čaj hibiskusa potpomaže detoksikaciju organizma i zaštitu jetre od otrova, ubrzava metabolizam i poboljšava rad štitne žlijezde.

 Snižava krvni pritisak

Jedna od najimpresivnijih i najpoznatijih prednosti hibiskusovog čaja jest smanjenje krvnog pritiska. Rezultati skorašnje studije sprovedene u SAD-u sugeriraju da čaj spravljen od ekstrakta cvijeta hibiskusa može biti od pomoći u tretiranju blage i umjerene hipertenzije.

Naime, nakon četiri nedjelje ispitivanja dijastolni (donji) pritisak je smanjen za skoro deset jedinica kod 79 posto osoba koje su svakodnevno konzumirale čaj od hibiskusa (oko pola litra) i 84 posto osoba koje su uzimale lijekove protiv hipertenzije. Sistolni (gornji) pritisak je opao za 7,2 milimetra živinog stuba.

Dok hibiskusni čaj može biti siguran i prirodan način za snižavanje krvnog tlaka, ne preporučuje se onima koji uzimaju hidroklorotiazid, tip diuretika koji se koristi za liječenje visokog krvnog tlaka, jer može stupiti u interakciju s lijekom.

 Dio svjetske gastronomije

Hibiskus poboljšava miris, ukus i izgled hrani i piću, naročito kada su u pitanju mješavine čajeva. Razni dijelovi biljke koriste se za pravljenje džemova, začina, supa i sosova.

Vrsta Hibiscus sabdariffa koristi se kao povrće te za proizvodnju čajeva i džema naročito na Karibima. U Meksiku se hibiskus koristi za proizvodnju pića specifične boje i ukusa. U Egiptu je čaj od hibiskusa stoljećima nacionalno piće i biljka koja leči mnoge bolesti.

Za osvježenje

Hibiscus čaj je bogat snažnim antioksidansima i stoga može pomoći u sprečavanju oštećenja i bolesti uzrokovanih nakupljanjem slobodnih radikala.

Čaj od hibiskusa je osvježavajući (za to je zaslužna limunska kiselina), a pogodan je i za opuštanje, pošto ne sadrži kofein i tein.Čaj od hibiskusa pomešajte sa nanom i dobro rashladite. Baš prija!

Savjet plus

Zdrav koktel: U čaj od hibiskusa dodajte sok od svježe iscijeđenog limuna ili naranče ili neki drugi voćni sok, a potom dodajte med.

Varijanta za novogodišnju noć: Ipak je slavlje… dodajte u koktel malo vermuta ili džina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.