ZDRAVLJE

Otisak prsta krije dijagnozu bolesti

Utvrđena je veza između otisaka prstiju i otisaka dlanova s povišenim rizikom za dijabetes, depresiju, impotenciju...

"Zdravlje u kući"

8.2.2019

Otisci prstiju, koji se odavno koriste u kriminalistici za otkrivanje počinitelja zločina, mogli bi pomoći u otkrivanju osoba koje imaju rizik za razvoj nekih bolesti čak i prije nego što se pojave simptomi. 

Novo je istraživanje pokazalo da žene sa specifičnim tipom otiska prstiju, odnosno s manje prstenova i više lukova, imaju povišen rizik za razvoj ginekoloških tumora.

Već su prije naučnici utvrdili da postoji povezanost između otisaka prstiju (i jednako jedinstvenih otisaka dlanova) i povišenog rizika za neke bolesti kao što su dijabetes, Alzheimerova bolest, leukemija, depresija, impotencija, pa čak i bolesti desni.

Prema dermatoglifici, naučnoj disciplini koja se bavi proučavanjem veza između otisaka prstiju i bolesti, ako je rast udova, organa ili bilo kojeg tkiva na neki način poremećen u ranoj fetalnoj fazi, dolazi do nastanka promjena u konfiguraciji otisaka prstiju i dlanova, koji se formiraju između 11. i 24. sedmice trudnoće.

Te promjene stoga predstavljaju trajne i vidljive znakove abnormalnog razvoja u nervnom i drugim sistemima. Osnovne šare koje se pojavljuju na našim otiscima prstiju, spiralne šare, prstenovi i lukovi, mogu ukazivati na povišen rizik za sljedeće bolesti:

 Srčane bolesti

Muškarci koji boluju od srčanih bolesti češće imaju veći broj brazda u specifičnim zonama vrhova prstiju i različite spiralne šare, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Ningxia Medical u Kini.

Dva tipa dijabetesa

Na Sveučilištu u Ohiju otkriveno je da postoje znatno veće razlike nego što je uobičajeno u otiscima lijeve i desne ruke kod oboljelih od dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

 Multipla skleroza

Istraživanje turskih naučnika pokazalo je da osobe oboljele od MS-a imaju više brazda od onih koji ne boluju od te bolesti te više prstenova na otiscima prstiju lijeve ruke.

 Astma

Nekoliko je istraživanja otkrilo razlike u otiscima prstiju oboljelih od astme i onih koji nemaju tu bolest. Pokazalo se da astmatičari imaju znatno manje lukova i puno više prstenova.

Muška neplodnost

Usporedbom otisaka prstiju i dlanova neplodnih muškaraca s plodnima britanski su naučnici otkrili da neplodni muškarci imaju znatno manje prstenova od kontrolne skupine.

Broj brazda i prstenova u otisku upućuje i na tumore

Brojna su istraživanja potvrdila povezanost između otisaka prstiju i raznih vrsta raka. Tako je istraživanje provedeno 2016. u KBC-u Zagreb pokazalo da oboljeli od raka hipofize imaju otiske prstiju s manjim brojem brazda u određenim zonama.

U jednom od najnovijih istraživanja analizirani su otisci prstiju žena oboljelih od raka jajnika i drugih ginekoloških tumora te su uspoređeni s otiscima prstiju zdravih žena, a rezultati su pokazali da žene s ginekološkim tumorima imaju manje prstenova u otiscima i više lukova.

Isti je rezultat pokazalo i prijašnje istraživanje Sveučilišta medicinskih nauka u Teheranu u kojem su analizirani otisci prstiju žena oboljelih od raka dojke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.