PREPORUKE

Kako voće djeluje na kožu

Zapravo je riječ o kozmetičkim postupcima koji, zahvaljujući voćnim sastojcima, kožu i kosu čine svilenkastim i sjajnim

Voće je krcato hranjivim sastojcima. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.2.2019

Voće je krcato hranjivim sastojcima i čest je sastojak mnogih kozmetičkih linija kako bi koža bila glatka, hidratizirana i blistava. Međutim, ne morate se uvijek osloniti na skupe marke kako biste dobili dobar rezultat. 

Moć kokosa

Kokosovo mlijeko bogato je uljima i vitaminima koji hrane kožu i kosu. Hranjivi sastojci kokosova ulja prodiru u dubinu kože, hidratiziraju je i „zaključavaju“ vlagu. Ono je idealno za suhu kožu kojoj vraća elastičnost i ljepotu. Na kraju, ko ne uživa u mirisu kokosa koji je sinonim za ljeto i plažu?!

Filipinke su nadaleko poznate po svojoj raskošnoj i mirišljavoj kosi. Njihova tajna je kokosovo ulje koje se zagrije i utrlja u kosu. Otkrit ćete svilenkastu i blistavu kosu nakon ispiranja.

Namakanje tijela u kokosovom mlijeku ne predstavlja samo uživanje i priliku za ljenčarenje… Riječ je o tretmanu koji nudi desetke pogodnosti, kako za tijelo tako i za kožu.

Kokos predstavlja iznimno hranjivi sastojak za kožu i tijelo, a to su prepoznali brojni wellness centri koji u svojoj ponudi imaju tretmane namijenjene hidrataciji i zaštiti kože od isušivanja. Kokosovo mlijeko i ulje omekšavaju kožu bolje od mnogih razvikanih i precijenjenih losiona.

 Mango za obnavljanje

Mango je voće koje se uzgaja više od 5.000 godina. Prema legendi, Buda je sjedio ispod drveta manga kada je doživio prosvjetljenje. Nije baš moguće da će neko preći na viši nivo svijesti poput Bude, ali će ga mango sigurno zaštititi svojim antioksidansima.

Plodovi manga bogat su izvor vitamina A, C i E, željeza, beta karotena i esencijalnih masnih kiselina. Ključ njegove kozmetičke upotrebe leži u koštici koja se preša i iz koje se dobije maslac. A on će regenerirati kožu i kosu ako se usitni u kašu i nanese na željeni dio tijela.

 Cvijeće kao kupka

Ugodna kupka jedna je od najljepših rutina svakodnevnog života. Ne samo da hidratizira i čisti tijelo, već pozitivno utječe i na zdravlje organizma.

Uz pomoć cvjetnih kupki pomoći ćete svom duhu i tijelu, jer cvijeće i soli koje se dodaju u kupku djeluju ljekovito na organizam.

Cvjetne kupke njeguju tijelo i čine ga mekim. Slatki, ugodni miris cvijeća djeluje opuštajuće na organizam i podiže raspoloženje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.