KOŽA

Bradavice ili kako pobijediti viruse

Virusne bradavice su izrasline na koži uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV)

Virus je otporan i lako se širi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.2.2019

Humani papiloma virus ili HPV može uzrokovati bradavice, uobičajenu virusnu infekciju kože. Za razmnožavanje im je potrebna ćelija domaćina. Ukoliko osoba ima oslabljeni obrambeni sistem, zaraza će biti lakše izvediva.  

Virus se prenosi s osobe na osobu kroz gornji sloj kože dodirom ali i indirektno putem predmeta. Bradavice se najčešće javljaju kod djece, a tek u nekom omjeru i kod odraslih ljudi, što znači da se zapravo mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

 Kako nastaju virusne

Virusne se bradavice najčešće prenose dodirom s osobom koja ima bradavice ili dijeljenjem ručnika, rukavica i ostalih sličnih predmeta. Ako je osoba pod stresom i ima oslabljen imunitet, prijeti joj veći rizik od pojave bradavica.

Unatoč visokim higijenskim standardima virus je otporan i lako se širi, stoga valja posebno pripaziti na higijenu tokom boravka na bazenima, u saunama i sličnim prostorima.

Virusne se bradavice mogu pojaviti na gotovo bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se nalaze na prstima, rukama, nogama, laktovima i koljenima. Za njihov razvoj pogodna su topla i vlažna mjesta te male rane i ogrebotine koje čine kožu izloženom vanjskim utjecajima.

 Vrste bradavica i zahvaćena područja

Bradavice se mogu pojaviti na različitim mjestima. Na licu se obično pojavljuju ravne i filiformne bradavice. Ravne se bradavice, osim na licu, pojavljuju i na rukama i bedrima. Malene su i imaju plosnati, hrapavi vrh. Obično su ružičaste, smeđe ili svijetložute boje.

Filiformne ili končaste bradavice rastu na licu, ispod brade ili na vratu i iste su boje kao i koža. Posebno su neugodne ako se pojave na očnom kapku. Na stopalu i ruci raste obična virusna bradavica koja ima zrnati, plosnati oblik.

Na stopalu se također pojavljuju i planarne bradavice, koje su specifične po tome što rastu ispod kože. Često su izuzetno bolne, otežavaju hodanje i mogu uzrokovati grčeve u stopalu.

Ispod nokta i oko kožice nokta rastu periungualne bradavice. Zahvaćeni nokat može postati žut, cijelo je područje bolno, a bradavice utječu i na rast nokta.

U ustima ili na području spolovila nastaju genitalne bradavice (kondilomi), koje su opasne jer mogu izazvati čak i rak vrata maternice. U tom slučaju obavezno se treba posavjetovati se s liječnikom.

 Ukloniti zamrzavanjem ili laserom

Bradavice se lako mogu proširiti i često ih je nekoliko na jednom ili više mjesta. Izgled i veličina ovisit će o mjestu na kojem se nalaze pa se tako može pojaviti nekoliko različitih vrsta bradavica. One su, najčešće, estetski problem, no mogu biti bolne i problematične.

Neke bradavice ostaju na koži nekoliko godina, dok neke mogu nestati same od sebe. Načini uklanjanja ovisit će o tome gdje se bradavice nalaze, koliko dugo su već tamo, koje vrste su i koliko su izražene.

Stoga, bez obzira na to jesu li one bolne ili ne, kako biste spriječili njihovo širenje, preporučljivo ih je što prije ukloniti. Mogu se ukloniti zamrzavanjem tekućim azotom koji će uništiti stanice virusom zaražene kože i uzrok upale.

Ovaj postupak može biti bolan i treba se ponavljati sve dok bradavice potpuno ne nestanu. Uz to je moguće tretirati ih laserom ili drugim operativnim postupcima koje izvodi specijalist dermatolog. No, postoje učinkoviti prirodni načini koji su i blagi i nježni prema koži.

Prirodna rješenja za bradavice

Brojne se bradavice mogu ukloniti prirodnim putem. No, treba na umu imati nekoliko činjenica:

- ako je bradavica krvava, gnojna ili upaljena, svakako se posavjetujte s liječnikom,

- nemojte dirati bradavice na osjetljivom području (na licu, kapku ili na spolovilu),

- prirodna sredstva su učinkovita, ali dajte im vremena da počnu djelovati,

- imajte na umu to da se bradavice mogu vraćati jer je riječ o virusu koji se može ponovno aktivirati

- uvijek dobro osušite bradavicu i nemojte je sami nasilno uklanjati kako se ne bi proširila.

Za uklanjanje virusnih bradavica postoji više prirodnih lijekova. Pronađite biljku koja vam odgovara i budite uporni i strpljivi. Uvijek ostavite smjesu ili sok da djeluju barem nekoliko sati ili čitavu noć (osim ako su upute drukčije).

Postupak ponavljajte dok ne postignete željene rezultate.

1. Bijeli luk - Izgnječite nekoliko režnjeva pa tokom dana nanesite na bradavicu i prekrijte flasterom.

2. Aloja - Razrežite list aloje i izvadite gel. Stavite ga na bradavicu i pričvrstite flasterom. Ponovite nekoliko puta dnevno.

3. Limunov sok - Nakapajte limunov sok na bradavicu i pustite da odstoji pola sata. Nakon toga isperite vodom. Ponovite nekoliko puta dnevno.

4. Sok od smokvina lista - Otrgnite smokvin list i nakapajte sok direktno na bradavicu. Pustite da se osuši i ponovite nekoliko puta dnevno.

5. Krompir - Istrljajte bradavicu kriškom sirovog krompira. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

6. Jabukovo sirće - Namočite vatu u sirće i stavite je na bradavicu. Učvrstite flasterom i ostavite da djeluje tokom noći. Postupak ponavljajte pet dana.

7. Maslačak - Uberite svježe maslačke i nakapajte sok na bradavicu direktno iz stabljike. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

8. Čuvarkuća - Stavite očišćeni i razrezani list na bradavicu. Učvrstite flasterom i ostavite da djeluje cijeli dan.

9. Pasta od ricinusova ulja i sode bikarbone - Pomiješajte nekoliko kapi ricinusova ulja i sodu bikarbonu. Pastu nanesite na bradavicu nekoliko puta dnevno i zaštitite je flasterom.

Kako spriječiti nastanak bradavica

Da ne biste dobili virusne bradavice, pripazite na sljedeće:

1. vodite računa o ličnoj higijeni, redovito se tuširajte i dobro osušite ručnikom, posebno područja između prstiju,

2. nemojte gristi nokte i kožicu oko njih,

3. nemojte koristiti stare britvice,

4. izbjegavajte nošenje starog i zahrđalog nakita,

5. nakon diranja životinja obavezno dobro operite ruke,

6. redovito čistite radnu površinu na kojoj svakodnevno radite

7. perite ruke nakon korištenja javnog prevoza, kompjutera u javnim prostorima i nakon korištenja novca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.