KORISNO

Pravila zdrave prehrane na poslu

Obavezno trebate ponijeti svježe, suho ili orašasto voće da lakše prebrodite energetske krize između obroka

Vvažno je kakvu hranu biramo u našim obrocima. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.2.2019

Svima je poznata važnost doručka kojim započinjemo dan i koji nam daje snagu i energiju za obaveze koje nas čekaju tokom dana. Ali, i prehrana tokom cijelog dana podjednako je važna, kao što je važno i kakvu hranu biramo u našim obrocima i da li nam ona daje dovoljno energije.  

Stresna okolina

Mnoge savremene bolesti dovode se u vezu s ubrzanim načinom života, stresom i uzimanjem brze i nezdrave hrane, jer tokom radnog vremena ne pridajemo dovoljno pažnje zdravoj prehrani.

Ako nosite obroke od kuće, morate znati da se energija gubi kod kuhane hrane koja stoji duže od jednog dana ili kod zamrznute hrane. Jednako je važno i znati jesti, jer ako svoj obrok pojedemo u stresnoj okolini, nesvjesno i brzo žvačući hranu, moguće je da ćemo kasnije imati tegoba sa želucem.

Gužva na poslu, prilagođavanje terminima, nemogućnost da se ruča u isto vrijeme svaki dan - sve su to izazovi na koje nailazi poslovni čovjek koji se želi zdravo hraniti.

Nekoliko je jednostavnih pravila zdrave prehrane na poslu, a prvo od njih je da, za britak um i vitalnost, morate doručkovati svaki dan.

Na posao obavezno trebate ponijeti svježe, suho ili orašasto voće da lakše prebrodite energetske krize između obroka. Ručak neka obavezno sadrži povrće – svježe ili kuhano. Izbjegavajte fast food, jer vam od takve hrane um može biti samo sporiji.

Dovoljno vode 

Niti jedna namirnica nije zabranjena, ali je stvar u umjerenosti i raznolikosti. Probiotički jogurt odličan je za probavu, imunitet i liniju, pa ga što češće konzumirajte.

Obavezno je unositi dva litra vode i biljnih čajeva svaki dan. Zapamtite: slatkišima, masnim grickalicama i alkoholu nije mjesto u kancelariji. Važno pravilo - dvije kafe dnevno sasvim su dovoljne.

I na kraju, uvijek odvojite dovoljno vremena za obrok, jedite polako i uživajte u svakom zalogaju.

Jesti svježe

Stručnjaci savjetuju da treba jesti što više svježeg voća i povrća, a za žitarice se preporuča dnevna količina od 100 do 200 grama. Klice također imaju veliku prehrambenu vrijednost. Da bi tijelo izlučivalo otpadne tvari, sokovima od voća i povrća treba dodati i obroke od svježih salata.

Zdrava energija

Ugljikohidrati su odlilni za podizanje energije, ali svakako izbjegavajte bijelo brašno, bijeli šećer, gazirane sokove koji daju prazne kalorije i trenutnu energiju nakon koje ubrzo slijedi nagli pad. Radije uzimajte ugljikohidrate koji se sporije razgrađuju kao što je integralni ljeb, cjelovite žitarice, grah...

Čišćenje crijeva

Kuhana i nezdrava tvornička hrana lijepi se za crijevne zidove i ne dozvoljava crijevima da se očiste, dok celuloza iz salata od svježeg zelenog lisnatog povrća „češlja“ crijeva i pomaže u eliminaciji otpada.

Kombiniranje namirnica


Loša je kombinacija životinjskih proteina i škrobnih ugljikohidrata. Ova kombinacija hrane često dovodi do gastritisa jer se proizvodi velika količina toksina i kiselih otpadnih tvari koje ubijaju hranjive tvari u organizmu.

Važan je i redoslijed

Redoslijed kojim unosimo namirnice također utječe na naše zdravstveno stanje. Tako npr. voće jedite prije obroka, a nikako obratno. Jer, voće pomiješano s hranom izaziva truljenje, napuhivanje i plinove. Mnogi vole uz ručak pijuckati vodu, sok ili čaj. Piti prije, za vrijeme ili poslije jela također je loše za probavu.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.