STUDIJA

Veliko otkriće: Kraj AIDS-a na vidiku

Infekcija se više neće širiti ako svi zaraženi HIV-om dobiju puni tretman

Ovo saznanje umnogome rješava pitanje AIDS-a. Arhiv

Avaz.ba

5.5.2019

Kraj epidemije AIDS-a mogao bi biti na vidiku nakon što je važna studija pokazala da muškarci kod kojih je infekcija HIV-om potpuno potisnuta antiretrovirusnim lijekovima ne mogu zaraziti svoje partnere.

Uspjeh ovog lijeka znači da se infekcija više neće širiti ako svi zaraženi HIV-om dobiju puni tretman. 

Kod gotovo 1000 muških parova širom Evrope, u kojima je jedan od partnera sa HIV-om dobio tretman za suzbijanje virusa, nije bilo slučajeva prenosa infekcije na HIV-negativnog partnera tokom seksa bez kondoma. 

Iako je 15 muškaraca bilo zaraženo HIV-om tokom jednogodišnjeg istraživanja, DNK testiranje dokazalo je da se to dogodilo zbog seksualnog odnosa sa drugim osobama koje nisu bile uključene u tretman, piše "The Guardian".

- Ovo je fantastično. Ovo saznanje umnogome rješava pitanje AIDS-a - kazala je profesorica Alison Rodžers (Alison Rogers), sa londonskog "University Collegea", koautorka rada objavljenog u medicinskom časopisu "Lancet".

Ranije studije, također, su ukazivale da liječenje štiti heteroseksualne parove u kojima jedan od partnera ima HIV.

- Naši nalazi daju uvjerljive dokaze da je kod homoseksualnih muškaraca koji primaju supresivnu antiretrovirusnu terapiju rizik od prijenosa HIV-a jednak nuli. Ovo saznanje podržavaju poruku međunarodne kampanje U=U da nemjerljivo virusno opterećenje, odnosno nizak nivo virusa u krvi, čini virus HIV-a neprenosivim. Ova snažna poruka može pomoći da se zaustavi pandemija HIV-a tako što će se zaustaviti širenje HIV-a te da se počnu rješavati problemi stigme i diskriminacije sa kojima se mnoge HIV-pozitivne osobe suočavaju. Odsad se još veći napori moraju uložiti u širenje ove moćne poruke i osigurati da sve HIV-pozitivne osobe imaju pristup testiranju, učinkovitoj terapiji i podršci i pomoći, kako bismo im pomogli da se virusno opterećenje održi ispod mjerljivog nivoa - rekla je profesorica Rodžers. 

U 2017. širom svijeta bilo je gotovo 40 miliona ljudi sa HIV-om, od čega je 21,7 miliona bilo na antiretrovirusnoj terapiji.

 Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji živi 101.600 osoba sa HIV-om, od kojih oko 7800 još ni ne zna da je HIV-pozitivno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.