TIJELO/TAJNA

Mala rana, ali jaka bol

Element iznenađenja kod povrede papirom može biti jedan od razloga zašto bol osjećamo jače nego kada se porežemo nožem

Rane bi trebale biti vlažne kad zarastaju. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.5.2019

Porezati se na papir? Rekli bismo "kakva glupost", ali eto, događa se, koliko god nam to zvučalo nevjerovatno. Druga stvar koja začuđuje jeste bol koju takav sićušan rez stvara i dužina vremena potrebnog da rana zaraste.  

Stručnjaci su proučili tu problematiku i pronašli objašnjenje. U našim prstima se, kažu, nalaze gusto naslagani nervni završeci, što je zaslužno za jači osjećaj bola kod povrede, pa čak i toliko male kao što je posjekotina od papira.

 Element iznenađenja

Osim toga, ivica papira je na neki način nazubljena, pa su rezovi takvi da im je potrebno više vremena da zarastu - to se vidi ako se ivica pogleda pod mikroskopom.

Element iznenađenja kod povrede papirom može biti jedan od razloga zašto bol osjećamo jače nego kada se porežemo nožem, jer se to dogodi toliko brzo da nemate vremena da povučete ruku.

Također, budući da ne očekujemo povredu od papira, to osjećaj bola čini intenzivnijim. Dok radimo s nožem, oprezni smo, jer znamo da postoji opasnost, ali s papirom nije tako.

Ovakav rez i bol su nešto što se događa uglavnom na prstima ruku. Ljudi imaju nervne završetke po cijelom tijelu, ali na mjestima poput vrhova prstiju ili usana, njihova gustina je velika.

Ti nervni završeci su poznati kao nociceptori i oni šalju signale mozgu o stvarima koje bi mogle prouzročiti oštećenja na koži, poput ekstremne vrućine, velike hladnoće ili neke hemikalije.

Jedan od razloga zašto posjeklini od papira treba čak po nekoliko dana da zaraste, moglo bi biti i to što se nalazi na rukama s kojima stalno nešto radimo pa se rana konstantno otvara.

Sapun i voda

Također, kako je papir napravljen od drvene pulpe, pamuka ili drugih vlakana, sitni dijelovi mogu ostati u rani i dovesti do upale. Zato je važno takvu posjeklinu odmah isprati sa malo sapuna i vode.

Ne bi trebalo vjerovati starim pričama o tome da je ranu bolje ostaviti otvorenom, kako bi se stvorila krasta i rana tako brže zarasla. Bolje je držati ranu vlažnom pod zavojem ili flasterom.

Rane bi trebale biti vlažne kad zarastaju, to im pomaže u bržem zacjeljivanju, oštećene ćelije se brže zamijene novim. Osim toga, rane su manje bolne kad su vlažne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.