ORDINACIJA

Kako djetetu ojačati imunitet

Djetetu možete podizati imunitet zdravom hranom, boravkom na čistom zraku i održavanjem prohodnosti nosa.

Djetetu možete jačati imunitet zdravom hranom. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Gordana Vuković

11.7.2019

Imam bebu od 15 mjeseci koja je već četiri puta bila u bolnici. Trenutno ima upalu pluća i ponovo smo u bolnici. Ne ide u vrtić, ali ima problema s virusnim infekcijama. Svakih 15 dana počne da slinavi, kašlje i dobije jaku upalu uha, grla. Prošlog mjeseca imao je upalu sinusa, a prije toga četiri upale ušiju i česte upale grla, uz visoku temperaturu. Šta činiti?  

Niste napisali je li beba rođena na vrijeme, jeste li ispitali imunološki status bebe (IgA, IgG, IgM i IgE) i ima li u porodici osoba koje su operirale krajnike (limfatične konstitucije). Ima li beba zapušen nosić i jeste li je vakcinisali?

Djetetu možete podizati imunitet zdravom hranom, boravkom na čistom zraku i održavanjem prohodnosti nosa. Možete dati i preparate s imunoglukanom, cinkom, C-vitaminom, D-vitaminom, E-vitaminom, omegom-3 i ostalim preparatima za podizanje imuniteta. Dijete treba, zbog čestih upala uha, pregledati ORL specijalista i napraviti timpanmetriju, a također je neophodna imunološka obrada, odnosno pregled u imunološko-alergološkom savjetovalištu.

Kćerkica ima 20 mjeseci. Ide u vrtić, ali je često bolesna. Kako joj poboljšati imunitet? Jede voće, povrće, pije prirodne sokove, ali se čini da je to sve nedovoljno.

Vaše dijete je rano krenulo u vrtić, tako da još nema dobro razvijen imunitet. Treba boraviti što više na čistom zraku, jesti zdravu hranu, što već radite. Kada dođe iz vrtića, trebate ga kompletno presvući, isprati nos fiziološkom otopinom i dati mu čaja. Dijete morate vakcinisati. Imunitet možete podizati i preparatima koje nađete u apotekama, poput betaglukana, cinka...


Prim. dr. Gordana Vuković. Arhiv

Nicanje zuba i krvarenje desni

Dolazi li u periodu kada niču zubi do krvarenja desni? Može li to mjesto biti ulaz za viruse i bakterije koji tim putem mogu dospjeti u krv?

Kod nicanja zubića na desnima se mogu stvoriti hematomi, a nekada se mogu javiti i krvarenja. Na otečenoj, crvenoj desni oko zuba mogu se razviti i bakterije pa raste temperatura, a dijete odboluje svaki zub. Hipotetski, ako dijete ima urođenu imunodeficijenciju, a dođe u kontakt s jako agresivnim bakterijama, može doći do njihovog prodora u krv, što ja u svojoj dugogodišnjoj praksi nisam nikada vidjela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.