SAVJETI

Kada hranu treba soliti

Kako bismo pomoću soli dali sve prednosti nekom jelu, treba znati u kojem trenutku je trebamo dodati

So je osnovna komponenta svakog jela. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.6.2019

Kuhanje može predstavljati pravu nauku, posebno onima koji ne znaju baratati začinima, a so je jedan od najvažnijih začina u svakoj kuhinji. Svaka namirnica razlikuje se sama po sebi i važan je individualan pristup tokom začinjavanja.  

Neke namirnice sole se prije jela, a neke tek kada su kuhane.

Termički proces

So je osnovna komponenta svakog jela. Ublažava sastojke, poboljšava okus, reducira vrijeme kuhanja... Ali, kako bismo pomoću soli dali sve prednosti nekom jelu, treba znati u kojem trenutku kuhanja je trebamo dodati.

Postoje oprečna mišljenja o tome kada se so dodaje prilikom kuhanja graha. Neki je dodaju odmah na početku kuhanja, a neki tvrde da se time usporava termički proces pa grah, osim što mu je potrebno duže da se skuha, može biti i tvrd. Neki kuhari tvde da so može i usporiti i ubrzati kuhanje. Ali, većina će reći da so dodaje tek na kraju, kada grah u vodi omekša.

U tjesteninu so uvijek dodajte na početku, odnosno u šerpu s vodom u kojoj ćete kasnije kuhati tjesteninu. Tjestenina je teški škrob koji za vrijeme kuhanja buja i upija vodu kako bi omekšala. Tokom kuhanja u slanoj vodi, tjestenina upija so s vodom, a rezultat je bolji okus.

Ako je naknadno solite, neće imati jednako dobar okus. U šerpu dodajte jednu kašiku soli jer će tjestenina od toga upiti tek malu količinu, i bit će ukusna.

Ljepljiva riža

Poput tjestenine, i rižu solimo na početku kuhanja kako bi apsorbirala slanu vodu. Razlika je u tome to što je za rižu potrebna manja količina soli. Uz to, riža tokom kuhanja postaje ljepljiva, pa ako so dodamo nakon što je kuhana, neravnomjerno će se zalijepiti za nju pa će zalogaj imati drugačiji okus.

Dinstani luk i gljive

So izvlači tečnost iz hrane, a kada je dodate povrću, omekša ga. Zato, ako želite da luk prilikom dinstanja poprimi tamnu, zlatnu boju i da ima karameliziranu koricu, dodajte so na kraju dinstanja. Tako ćete ga začiniti, a neće postati gnjecav. A ako želite mekši luk, posolite ga na početku kuhanja, odmah nakon što ga stavite na ulje. Tako ćete spriječiti da potamni i ostat će mekan.

Dinstane gljive bit će najukusnije ako ih obrađujete na dovoljno visokoj temperaturi, s tačno određenom količinom ulja koja je potrebna i malo soli na kraju kuhanja. Gljive su bogate vodom pa će, ako ih posolite na početku, prerano otpustiti sokove, smežurat će se i postati gumene. Zato ih uvijek solite na kraju.

Meso i začini

Meso trebate uvijek soliti prije početka pečenja. Za vrijeme prženja na sporetu, roštilju ili pečenja u rerni, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve okuse. Ako ga posolimo prije pečenja i dodamo mu ostale začine, puno bolje će ih upiti i bit će ukusnije.

Krompir je upijač

Sirovi krompir upija so više nego bilo koja druga namirnica pa majstori u kuhinji savjetuju da ga ubacite u jelo koje ste presolili kako bi izvukao višak soli. Prilikom kuhanja krompira pola količine predviđene soli dodajte odmah u šerpu s vodom kako bi kuhanjem upio slanu vodu. Preostali dio dodajte nakon što je krompir kuhan.

Budite oprezni  


Budite oprezni kada solite hranu. Jer, višak soli utječe na povišeni krvni pritisak i na bolesti srca i krvnih sudova, šteti bubrezima i želucu, utječe na pojavu osteoporoze, slabi funkcije mozga. So povećava i šanse za Alzheimerovu bolest.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.